LifeStyle

Casa Artmark estimeaza cele mai mari vanzari de pana acum in Licitatia de Vara 2011

Licitatia de Vara Artmark ofera lucrari realizate de nume ilustre ale artei romanesti grupate in opt sectiuni, de la Romantism la Impresionism sau de la Orientalism la Postmodernism. Picturile celebre sunt semnate de: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Jean Steriadi si NicolaeTonitza.

Nicolae Tonitza este autorul uneia dintre capodoperele acestei licitatii – „Pe veranda” (ulei pe carton, 59,5 x 49 cm), pictura ce reprezinta, totodata, una dintre cele mai valoroase lucrari, fiind estimata la 100.000 – 175.000. Ilustrand portretul unei femei cu prunc, o tema rara in creatia artistului, opera se distinge prin cromatica stralucitoare si compozitia monumentala. Pictura a fost daruita de catre Tonitza lui Theodor Pallady, pentru fiica sa vitrega Marie Jeanne Diamandy. Lucrarea a fost confiscata in anii ’80 de catre regimul comunist si plasata in custodia Muzeului Municipiului Bucuresti. In 2008, opera este restituita de catre Muzeu mostenitorilor lui Marie Jeanne (Diamandy) Bastaki.

„Pe veranda” face parte din capitolul Tezaur al Licitatiei de Vara si a fost realizata in perioada petrecuta de Tonitza la Valenii de Munte. Tabloul prezinta,  intr-un plan mai indepartat, stalpul de lemn al pridvorului tipic muntenesc. Aparitia acestui simbol este legata de faptul ca Tonitza picta chiar din pridvorul casei in care locuia, fapt relevat in operele cele mai cunoscute ale perioadei: “Casa dascalului” si “Femeie in cerdac”.

Tot din perioada sederii lui Tonitza la Valenii de Munte (1921-1924) face parte si „Natura statica cu fructe” (ulei pe carton, 30 × 40 cm), o alta pictura deosebita, prezenta la Licitatia de Vara. Opera este mentionata in catalogul Expozitiei Retrospective “Nicolae Tonitza”, Muzeul de Arta al R.P.R., din 1964, drept varianta a naturii statice din colectia Dona.

„Natura statica cu fructe” are o valoare estimata intre 45.000 – 65.000€.

Licitatia de Vara va avea loc miercurea viitoare (15 iunie) la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel. Operele pot fi admirate in perioada 11 – 15 iunie 2011, intre orele 11.00 – 21.00, la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, in expozitia deschisa gratuit iubitorilor de arta.

Related posts

Plita cu inductie de la Pyramis

Adina Meyers

Afla ca cel mai tare concept de party din oras, SUSHILIZE, revine!

Adina Meyers

Cum asiguri un miros placut in propria casa?

Adina Meyers