Casa bătrâneacă a rămas în paragină și vrei s-o readuci la viață. Are fisuri mari, care nu se explică doar prin deteriorarea superficială a mortarului de zidărie, ci printr-o deplasare nedorită a pereților. Bașca, acoperișul se înclină sau ia forma unei șei, iar la cercetarea locală constați că nu este din cauza structurii lui de rezistență, ci din cauza afundării unui zid sau a mai multora.

Ce faci în această situație? O soluție este subzidirea fundației.  Adică adăugarea unei fundații suplimentare la cea existentă. Simplu spus, se excavează în jurul și sub fundația veche și se toarnă una nouă, până la adâncimea stabilită de un proiectant.

Deși fundația nouă poate fi mai groasă decât cea veche, important nu este faptul că fundația se lărgește, ci faptul că ea coboară în adancime.

În mod obișnuit, în zona de câmpie, adâncimea de fundare este între 90 și 110 cm, adică limita de îngheț, în timp ce la munte fundația trebuie să fie mai adâncă, deoarece limita de îngheț a solului este situată la 120 cm.

Pentru a evita problemele în viitor, noua fundație trebuie impermeabilizată. Printr-o hidroizolare corectă construcția va fi protejată împotriva fisurilor provocate de infiltrațiile nedorite sau de diferențele de temperatură.

Impermeabilizarea fundației trebuie însă realizată cu foarte mare atenție deoarece, odată realizată greșit, este foarte greu de reparat și aduce cu sine costuri ridicate.

Din acest motiv, îți recomandăm să alegi produse performante. Plastimul, de la Mapei, este o emulsie bituminoasă creată special pentru hidroizolarea la rece a fundațiilor masive din beton și a pereților de sprijin.

Plastimul este tixotropic, ceea ce face posibilă aplicarea pe suprafețe verticale sau înclinate. După uscarea completă, Plastimul formează un strat hidroizolator platic, rezistent la apă și în imersie prelungită, chiar dacă apa este ușor acidă sau alcalină, și este rezistent și la agenții agresivi prezenți în sol.

Pentru a te asigura că lucrarea se execută corect, trebuie să fii atent la anumite detalii. Astfel, suprafața ce va fi tratată trebuie să fie solidă și perfect curată. Laptele de ciment trebuie îndepărtat, la fel și urmele de praf, grăsimi sau particule desprinse.

În prima fază, pe suprafața fundației se aplică o amorsă realizată din Plastimul diluat cu apă 1:10. Când amorsa este complet uscată, se aplică un prim strat nediluat de Plastimul, în grosime de cel puțin 1,5 mm (strat umed), cu bidineaua, gletiera sau airless. Urmează al doilea strat, în aceleași condiții. Grosimea minimă finală, după uscare, trebuie să fie de cel puțin 3 mm.

Spor la renovat!

 

 

Related posts

Top 4 motive in favoarea achizitiei de seminee electrice in locul variantelor consumatoare de lemn

Adina Meyers

Alege eficienta la incalzire!

Adina Meyers

Ariston lanseaza noua campanie de inlocuire a parcului de centrale termice

Adina Meyers