Practic

Bucataria bine organizata, premiza unei familii fericite

Din simpla functiune care servea la prepararea hranei, bucataria a devenit inima casei, aici desfasurandu-se numeroase activitati, nu numai legate de prepararea bucatelor, ci si de divertisment, inclusiv cu prietenii.

Activitatile din bucatarie nu mai cuprind doar gospodinele, ci si alti membri ai familiei, inclusiv copii, iar atat experimentarea diferitelor retete, cat si servitul mesei pot implica creativitate si  deveni surse de amuzament. Oricum din bucatariile moderne nu pot lipsi aparatele electrocasnice incorporate, masina de spalat vasele, ustensilele si accesoriile, mobilierul multifunctional si o buna organizare.

Open space-urile care includ bucataria in living sunt din ce in ce mai adoptate, bineinteles depinzand si de stilul de viata al familiei. Numeroase sfaturi si solutii practice sunt oferite pentru amenajarea bucatariilor de dimensiuni mici (cum sunt multe dintre cele de la blocuri) precum si pentru buna organizare a bucatariei.

Citeste si: Solutii de depozitare pentru bucatarie

Nu doar bucatariile profesionale au parte de spatii inteligent organizate si de aparate electrocasnice care fac minuni. Si tu te poti bucura de o astfel de bucatarie, alegand o configuratie comoda a corpurilor de mobilier si aparatura cu design de ultima generatie.

Pentru organizarea bucatariei in functie de dispunerea mobilierului, inainte de a alege incearca sa-ti imaginezi traseele pe care le ai de facut intre principalele zone de lucru: de pregatire, de curatare, de preparare sau de spalat. Concentreaza-te asupra variantei care pare mai practica, dupa care deseneaza cu creta pe pardoseala pozitia viitoarelor piese de mobilier si a aparaturii electrocasnice.

Organizarea bucatariei

Ergonomia unei bucatarii depinde mai mult de configuratia mobilierului decat de dimensiunile ei. Daca ai o bucatarie ingusta, grupeaza toate functiunile si blatul de lucru de-a lungul unui singur perete, in linie dreapta. In acest fel, vei avea totul la indemana.

Daca bucataria este patrata poti opta pentru doua siruri de mobilier, amplasate fata in fata. Tine cont insa ca intre cele doua fronturi trebuie sa ai o distanta minima de 120 cm, pentru a putea deschide concomitent usile de la dulapuri.

In multe bucatarii se adopta dispunerea mobilierului in „L“, pentru a beneficia de mai multe spatii de depozitare si de un blat de lucru mai mare, pe doua laturi ale incaperii. In plus, datorita acestui gen de pozitionare, doua persoane pot sta concomitent in bucatarie, fara a se incomoda una pe cealalta  (spatiul din colt este folosit ca loc de retragere).

Citeste si: Sfaturi practice pentru o bucatarie organizata

Dispunerea in linie dreapta, cu insula este deseori preferata este pe cat de practica, pe atat de aspectuoasa si interesanta. Insula poate fi utilizata pentru a delimita anumite zone din cadrul bucatariei, pentru a oferi locuri de depozitare suplimentare, pentru a inlocui o masa sau pentru a oferi un loc de sedere agreabil. In acest fel, bucataria devine locul din casa preferat de familie.

Indiferent de pozitionarea pe care o alegi pentru mobilier, fiti siguri ca aparatura si utilitatile de ultima ora isi vor gasi perfect locul in schema, fie ca optati pentru un cuptor cu microunde suspendat, o plita incorporata in blat, o masina de spalat vase de dimensiunea unui sertar sau pentru o combina frigorifica ascunsa in mobilier.

Continuarea acestui articol o puteti citi pe www.romanialibera.ro

Related posts

Cum să-ţi aranjezi hainele mai eficient

Adina Meyers

Care sunt elementele necesare intr-o bucatarie moderna

Adina Meyers

De ce să cumperi, de unde şi cât costă un purificator SHARP Plasmacluster

Adina Meyers