Prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe, se desfășoară la nivel național patru programe privind construcția de locuințe. Acestea sunt: 

Programul Locuințe prin credit ipotecar

Programul Locuințe pentru tineri, destinate închirierii

Renașterea satului românesc

Locuințe sociale pentru comunitățile de romi

Programul Locuințe pentru tineri, destinate închirierii

Tinerii care au între 18 și 35 de ani și nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă, pot depune o cerere la autoritățile publice locale pentru a primi în chirie de la ANL o locuință de una sau două camere, în regim de înălțime redus.

După cel puțin un an de chirie neîntreruptă, fără a mai fi condiționați de criteriul vârstei, aceștia pot cumpăra locuința, achitând un avans de minim 15% din valoarea acesteia, către autoritățile publice. Valoarea de înlocuire actuală este de1.757,88 lei/mp, inclusiv TVA. Cu sumele obținute, ANL va continua să construiască locuințe în regim de închiriere pentru tineri.

Cine poate închiria locuințe de la ANL

În urma depunerii solicitărilor, se face o selecție (datorată limitei fondului existent). Astfel viitorul chiriaș va trebui să fie major sau să aibă cel mult 35 de ani. El și membrii familiei (soț/soție, copil sau persoane aflate în întreținere) să nu mai fi deținut o locuință în proprietate sau chirie tot la ANL. Trebuie să își desfășoare activitatea în localitatea în care va locui cu chirie la ANL. O ierarhizare bazată pe puncte se face și dacă viitorul chiriaș este sau nu căsătorit, are copii sau alte persoane în întreținere, are o situație socială deosebită, are sau nu studii superioare, a adoptat copii, a fost evacuat din case naționalizate, are o stare de sănătate precară. În funcție de aceste criterii, dosarul este selectat sau amânat.

În cazul în care nu primești o locuință în chirie, în anul în care ai făcut cererea, atunci vei fi repartizat pentru anul următor, în limita fondului disponibil.

Sursa: anl.ro

Related posts

Jaluzele, rulouri, obloane

Adina Meyers

Cat de sigura este o alarma wireless?

Adina Meyers

Castellana 77, o clădire sustenabilă cu fațada din sticlă Guardian Glass

Adina Meyers