LifeStyle

„Autorizam mai mult proiecte mici” – Marilena Manolache

Doamna Marilena Manolache, arhitect sef al Primariei Brasov a avut amabilitatea sa ne ofere cateva informatii despre dezvoltarea urbanistica actuala a orasului si a statiunii afiliate, Poiana Brasov.

Ce se intampla in aceasta perioada in Brasov din punctul de vedere al demararii sau al finalizarii proiectelor de constructie?

In aceasta perioada se autorizeaza mai mult lucrari mici, de mica importanta pentru comunitate, cum ar fi: locuinte individuale, interventii la spatiile existente si un numar mic de pensiuni si sedii de firme.

Care este situatia actuala comparativ cu anul trecut si care sunt tipurile de constructii pentru care se mai cer autorizatii?

Anul trecut se cereau autorizatii pentru ansamblurile rezidentiale mari si pentru centrele comerciale. In prezent, majoritatea lucrarilor sunt oprite. Doar un numar mic de ansambluri rezidentiale cu investitori privati isi continua lucrarile.

In plus, se continua proiectele in sistem ALL (in care Primaria pune la dispozitie terenul, iar firmele de constructii fac investitia, urmand ca Primaria sa beneficieze de un procent din numarul de apartamente construite. Sistemul ALL a demarat in 2005, iar in prezent opt imobile sunt realizate in totalitate, iar alte cateva sunt in curs de proiectare-autorizare).

Ce semnale vin de pe piata? Se mai anunta noi proiecte mari?

Deocamdata efectele crizei se simt din plin. Cu toate acestea, se anunta  2-3 centre comerciale importante cu investitori straini si cateva ansambluri rezidentiale mici.

Ce proiecte noi de infrastructura au demarat?

Legat de infrastructura, a demarat un nou tronson de ocolitoare a Brasovului. Dat fiind faptul ca avem un buget de criza, banii sunt canalizati in special pe inlocuirea totala a retelelor si refacerea carosabilului in zonele grav afectate.

Ca proiect, Primaria doreste construirea in colaborare cu IAR Ghimbav, a unui aerodrom la Ghimbav pentru Olimpiada de tineret de iarna din 2013.

Anul trecut se cereau autorizatii pentru ansambluri rezidentiale mari si pentru centre comerciale. In prezent, majoritatea lucrarilor sunt oprite. Doar un numar mic de ansambluri rezidentiale cu investitori privati isi continua lucrarile”.

Material adaptat de Mariana Nicolae

Related posts

4 Motive pentru care să Pariezi la Unibet

Adina Meyers

Trebuie sa pariezi zilnic ca sa ai profit?

Adina Meyers

IMPRESII – Jurnal in imagini

Adina Meyers