Toți specialiștii din domeniul arhitecturii dar nu numai sunt invitați să se înscrie la Bienala Timișoreană de Arhitectură, programată în perioada 25 septembrie – 25 octombrie.
Tematica celei de-a treia ediții a evenimentului este responsabilitatea față de mediu și față de ceea ce nu am construit încă, în scopul final de îmbunătăți modul în care construim orașele.
Evenimentul-central al bienelaie va fi expoziția-concurs Beta 2020, deschis la nivel de România, dar și Ungaria și Serbia. Competiția este adresată unei palete alrgi de public: arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură, arhitectură de interior, urbanism, arte vizuale, design, ingineri, IT-ști, administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi și celor care susțin responsabilitatea pentru soarta planetei noastre.
În concurs pot fi înscrise lucrări realizate în ultimii doi ani, adică proiecte finalizate, propuneri, dar și proiecte care reinterpretează rolul arhitecturii, dar și eseuri sau fotografii.
Există șapte categorii competiționale: 1. Spațiu construit, 2. Spațiu interior, 3. Spațiu public, 4. Lucrări de licență, 5. Inițiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu și 7. Fotografie.. Termenul de înscriere este 30 iulie. În total, se oferă premii de 140.000 de euro. Vor fi șapte premii de 1000 de euro fiecare, pentru fiecare categorie. De asemenea, se oferă și două mențiuni, de 500 de euro ca valoare, la foecare categorie.
Iată componenața juriului: Anna Puigjaner Barberá (ES), René Boer (NL) și James Taylor-Foster (UK/SE) – pentru categoria 6.Eseu, Laurian Ghinițoiu (RO), Relja Ivanic (SRB) și Norbert Juhasz (HU) – pentru categoria 7.Fotografie, respectiv Vlad Sebastian Rusu (RO), Maja Lalić (SRB), Péter Klobusovszki (HU), Matevz Celik (SLO) și Diana Dina (UK) pentru celelalte categorii. Concursul este organizat de Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România.
Tot în cadrul bienalei va avea loc și expoziția principală, „Enough is enough”, cu lucrări și proiecte internaționale ale unor arhitecți, preocupați de impactul asupra mediului. Echipa de curatori este formată din Ilka Ruby, Brîndușa Tudor și Anca Cioarec