LifeStyle

Asociația Dăruiește Viață solicită Ministerului Sănătății măsuri rapide pentru prevenirea și monitorizarea crizei medicamentelor oncologice

Dacă Ministerul Sănătății va lua o serie de măsuri în conformitate cu atribuțiile sale legale, atunci pacienții cu cancer din România nu vor mai fi expuși crizelor repetate de medicamente care le pun viața în pericol.

 

Asociația Dăruiește Viață (ADV) a finanțat realizarea a două rapoarte-investigație de către Observatorul Român de Sănătate (ORS), pentru identificarea cauzelor principale ale dispariției medicamentelor oncologice de pe piața din România și pentru radiografierea exportului paralel de medicamente, cu accent pe cele oncologice. Pe baza acestora, solicită Ministerului Sănătății luarea unor măsuri urgente, în interesul pacienților, astfel:

 

  1. Punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire și de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice;
  2. Crearea la Ministerul Sănătății a unei poziții tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea și monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ține de atribuțiile Ministerului Sănătății, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment;
  3. Majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligația de serviciu public;
  4. Agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, și creșterea calității datelor;
  5. Respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienții din România.

 

În cadrul proiectului finanțat de Asociația Dăruiește Viață, Observatorul Român de Sănătate  a realizat o platformă online care le permite pacienților să aibă informații în timp real despre prezența unui medicament oncologic pe piața din România. Asociația Dăruiește Viață și Observatorul Român de Sănătate pun la dispoziția Ministerului Sănătății această platformă în mod gratuit și îi propun să o utilizeze, pentru a putea să-și îndeplinească eficient atribuțiile legale. Platforma poate fi găsită la adresa: http://www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/.

 

 

Reprezentantele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, au solicitat deja întâlnire cu Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a face propunerea de colaborare în mod direct și speră ca o întrevedere să aibă loc cât de curând, având în vedere concluziile cercetărilor ORS :

  • Personalul specializat dedicat prevenirii/ monitorizării crizelor de medicamente este insuficient;
  • Sancțiunile/ amenzile pentru actorii din industrie care nu respectă obligația de serviciu public sunt prea mici;
  • Datele publicate de autorități (atunci când sunt publicate) conțin erori frecvente sau sunt greu accesibile;
  • Există o lipsă de transparență în sistemul public, față de aprovizionarea cu medicamente oncologice;
  • Nimeni nu este responsabil de nimic, iar criza medicamentelor oncologice este o constantă care reduce șansele bolnavilor de a se vindeca și de a supraviețui bolii.

 

Raportul Observatorului Român de Sănătate, realizat cu finanțarea Asociației Dăruiește Viață pe 113 medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, arată că principalele cauze ale dispariției medicamentelor oncologice de pe piața din România sunt:

 

  1. Exportul paralel – în proporție de 46%
  2. Politica de prețuri a statului român – 23%
  3. Interesul comercial al producătorului – 23%
  4. Probleme de producție externe României – 8%.

 

Exportul paralel este o activitate legală, dar imorală și contrară intereselor pacientului din România, câtă vreme acesta poate rămâne fără medicamente și nu își poate face tratamentul, riscând să-și piardă viața, în timp ce companiile care realizează vânzarea pe piața externă câștigă sume mari, din diferențele de preț între România și țara de desfacere.

 

În total, 39 din cele 113 medicamente oncologice incluse în Programul Național dedicat bolnavilor de cancer au fost exportate paralel cel puțin o dată în perioada martie – decembrie 2017, reprezentând peste 15.200 pastile/fiole pe lună. Pentru o parte din ele, cantitatea exportată paralel este redusă comparativ cu consumul mediu anual înregistrat în România, nefiind periclitat accesul pacienților români la aceste medicamente.

 

Însă în cazul altor medicamente oncologice, cantitățile exportate paralel au fost semnificative, depășind și o cincime din cantitatea anuală consumată de pacienții români.
Mai mult, 12 medicamente oncologice erau exportate paralel în aceeași perioadă în care lipsa lor era semnalată de pacienți. Printre acestea se numără Eligard (folosit în cancerul de prostată) – pentru care a fost exportată paralel o cantitate egală cu 18,3% din consumul mediu anual în România – sau Somatuline (folosit în tratamentul tumorilor neuroendocrine) – pentru care a fost exportată paralel o cantitate egală cu 38,25% din consumul mediu anual în România.


 

Exportul paralel a reprezentat un risc considerabil sau semnificativ pentru pacienții români în cazul următoarelor medicamente oncologice: Somatuline, Sprycel, Hycamtin, Eligard și Navelbine.

Profiturile realizate de companiile care efectuează export paralel pot atinge sume considerabile datorită diferențelor de preț dintre România și țările de destinație. Astfel, în simulările realizate în analiza ORS și bazate pe cantitățile exportate paralel în perioada martie – decembrie 2017 se pot înregistra profituri brute de jumătate de milion de euro din exportul paralel al unui singur medicament în Germania, sau de peste 760.000 de Euro dacă țara de destinație este Olanda. Cifrele obținute în analiza ORS sunt susținute și de o analiză anterioară a Consiliului Concurenței.

 

Prin metoda dezvoltată de ORS (care poate fi consultată în detaliu pe www.health-observatory.ro), au fost identificate 13 medicamente din lista Programului Național de Oncologie pentru care în prezent există un risc semnificativ de discontinuitate/dispariție din România.

 

“În cazul oricărei patologii grave și cu risc vital, cum este cancerul, orice zi în care pacientul este lipsit de tratament reprezintă un fenomen de o gravitate extremă. Privind situația din perspectiva pacientului și fiind vorba de medicamente pentru cancer, se poate susține că și un singur pacient care rămâne fără tratament oncologic din cauza crizei de medicamente devine o problemă importantă de sănătate publică”, se subliniază în Raport.

 

Despre Asociația Dăruiește Viață

 

Asociația Dăruiește Viață susține copiii și adulții bolnavi de cancer. Modernizează și dotează spitale, informează și consiliază, derulează proiecte de advocacy. Asociația a investit, alături de partenerii săi, în spitalele din București – la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Elias; în Timișoara – la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu; și în Brașov – la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii. Asociația a obținut modificarea unei legi și a determinat înființarea Subprogramului de diagnosticare a leucemiilor.

 

Pentru detalii suplimentare:

Carmen Uscatu | 0724 047 395 | carmen@daruiesteviata.ro

Oana Gheorghiu | 0724 047 396 | oana@daruiesteviata.ro

Related posts

Motive esentiale pentru care trebuie sa cumperi camere de supraveghere pentru business

Adina Meyers

Cafeaua – Ingredientul Secret al lunii februarie de pe platforma Electrolux

Adina Meyers

Florin Piersic jr. revine la ARCUB în one-man show-ul „Freak Show”

Adina Meyers