Amenajari Exterioare

Arta de a ingriji un bonsai

Ceea ce trebuie sa stiti inainte este ca acesta nu este o plata, ci o veritabila opera de arta asa ca trebuie sa il tratati ca atare.

Bonsaiul este originar din China, unde a aparut in urma cu cateva mii de ani, tara in care exista un veritabil cult al acestei plante. Specialistii afirma ca bonsaiul urmareste recreerea unui peisaj minimalist, la baza caruia se afla studiul cresterii plantelor in mediul lor natural. Partea cea mai interesanta este ca, in cazul in care primesc o ingrijire ca la carte, bonsaii pot trai sute de ani, putand fi lasati mostenire de familie. De altfel, in timp valoarea lor creste.

Exista doua tipuri de bonsai: tropicali si de climat temperat, cei din urma fiind mult mai putin pretentiosi avand posibilitatea sa se adapteze temperaturilor mai reduse. In cazul in care alegeti sa cresteti un Artar sau Ienupar (bonsai de climat temperat) trebuie insa sa aveti in vedere ca radacinile de la suprafata pamantului sunt o parte extrem de sensibila a plantei care necesita o ingrijire deosebita mai ales in timpul sezonului rece.

In magazinele de profil puteti cumpara copaceii adusi in stadiul de bonsai si tot de aici puteti achizitiona manuale care sa va invete sa ii tundeti si sa ii udati corespunzator. Ceea ce trebuie sa mai aveti in vedere este faptul ca boinsaii au nevoie de lumina si de o parte din timpul dumneavostra.

Specialistii recomanda pozitionarea bonsailor in incaperi luminoase, cat mai aproape de o fereastra care sa permita ca lumina naturala sa ajunga la el. Este important ca acestia sa stea in bataia soarelui circa 5 ore pe zi, fapt care le creste rezintenta. In cazul in care aveti posibilitatea, vara puteti scoate bonsai in curte dar aveti grija sa ii protejati de canicula pentru ca lor nu le plac, sub nicio forma, excelese.

Bonsaii au nevoie de umiditate dar nici in acest caz nu e bine sa exagerati. In plus, in porcesul de udare trebuie sa tineti cont de specie, de varsta si de anotimp. De obicei udarea se face prin scufundarea vasului in care este plantat bonsaiul intr-un recipient cu apa unde trebuie sa ste in jur de 2-3 minute. Un alt secret este pulverizarea apei pe frunze.     

 

Related posts

5 lucrari de primavara care te vor ajuta sa ai o gradina infloritoare

Adina Meyers

O groapă de gunoi din România va fi transformată în spațiu verde

Adina Meyers

Ce aduce stilul nordic în gama de cuiere de perete

Adina Meyers