Motivul? Resedinta este ridicata pe un teren ingust si se desfasoara in adancime si mult prea putin pe latime.

Gazdele noastre din Bucuresti au trecut peste impedimentul legat de faptul ca terenul pe care urma sa fie ridicata casa nu este prea ofertant si au visat la o casa spectaculoasa din punct de vedere arhitectural. Drumul spre locuinta mult dorita le-a fost facilitat de arhitectul Serban Karin, care a transformat toate dezavantajele unui teren cu deschidere mica la strada in avantaje pentru proprietari.

Casele pe terenuri inguste sunt specifice zonelor urbane aglomerate, acolo unde suprafetele sunt foarte scumpe, iar urbanizarea si lotizarea s-a facut treptat sau haotic, fara respectarea unor norme legale. Mai exact, terenurile cu deschidere mica au aparut, in cele mai multe cazuri, din cauza parcelarilor rezultate din mosteniri, vanzari speculative sau extinderi cu corpuri noi de cladiri urmate de dezmembrari. Astfel de situatii nu se intalnesc doar in marile orase din Romania, ci in toate metropolele europene (la Amsterdam, de exemplu, fiind stabilit un record pentru o locuinta ridicata pe un teren cu o latime la strada de numai 2,5 m).  

In cazul in care aveti in proprietate un astfel de teren – sau doriti sa achizitionati unul – este important sa stiti ca trebuie sa construiti respectand prevederile dictate de Regulamentul General de Urbanism. Acesta restrictioneaza construirea pe terenuri la deschideri minime de 8 m, pentru locuintele insiruite, respectiv de 12 m, pentru cele izolate sau cu clacan, corelate cu suprafetele loturilor construibile la minimum150 mp, respectiv minimum 200 mp. In plus, de la arhitect veti afla ca pentru realizarea proiectului trebuie sa mai tineti seama si de: procentul de ocupare a terenului (POT), coeficientul de utilizare a terenului (CUT), alinerea la strada, distantele laterale si distanta posterioara, regimul de inaltime (RI) si inaltimea constructiei (H cornisa, H max.). Acesti indicatori difera de la un caz la altul si se calculeaza individual de catre un specialist.

La interior, pentru e evita o structura tip vagon si pentru a nu avea o casa semidecomandata, este indicat sa optati pentru spatii fluide, cu goluri de trecere mari si transparente intre incaperile comune, sau pentru denivelari interioare (in trepte) de pana la jumatate de nivel. Astfel veti reusi ceea ce la prima vedere pare imposibil: corectarea defectului unei lungimi mari raportate la o latime mica. In cazul unei astfel de case, distantele constructiei noi fata de cele invecinate sunt, de regula, reduse la limitele tehnice legale, ceea ce produce disconfort de vedere, iluminat si ventilatie naturala. Pentru a reduce acest inconvenient este important ca incaperile principale, terasele si balcoanele sa fie orientate cu predilectie in fata si-n spate, in timp ce orientarea incaperilor secundare se va face pe fatada lunga sau pe calcan. Mai exact, asa cum s-a intamplat si in cazul casei din Bucuresti, incaperile mari vor fi amplasate in zona din fata, respectiv din spate, in detrimentul celor mici, care raman in zona mediana, precum si al scarii interioare.

Casa are fatada din spatele casei realizata in trepte, fapt care a permis realizarea a doua terase sumplimentare, cate una pentru fiecare nivel.

Mai multe informatii si imagini in numarul de septembrie al Revistei Casa Mea.

Material realizat cu sprijinul Arh. Karin Serban.

Telefon: 0745.841.897
E-mail: office@arhidinamik.ro

Related posts

In cadrul celei de-a saptea editii Black Friday la PIATRAONLINE, punem pe piata timp de 2 zile peste 70 de produse ce insumeaza peste 20.000 mp de piatra naturala in stoc, special pregatita pentru aceasta campanie.

Adina Meyers

Decor in linii moderne

Adina Meyers

Focul şi casele noastre

Adina Meyers