Finantare Home Proiecte de casa Solutii Constructive

Arhitectură socială. Competiția „Acasă pentru umanitate” și-a desemnat câștigătorii – FOTO

În România, circa trei milioane de oameni au nevoie de un cămin decent. În plus, peste 20% din fondul actual de locuințe este în stare de degradare severă. Fondul de locuințe sociale din România nu atinge nici măcar 1% din totalul stocului de locuințe, o pătură importantă a populației vulnerabile neavând acces la o soluție locativă decentă.

Unii dintre aceștia locuiesc cu forme legale, dar în condiții substandard, fără acces la utilități și în supra-aglomerare, iar alții sunt chiar proprietari, dar nu își pot întreține locuința, fiind de multe ori în pericol din cauza degradării accentuate a construcției.

Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România anunță câștigătorii concursului de soluții de arhitectură „Acasă pentru umanitate”.

Concursul, care a deschis Anuala de Arhitectură București 2020, a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții, precum și echipa de proiectare,  în vederea realizării proiectului pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe-tip de 20.000 euro și două locuințe-tip de 30.000 euro.

OAR București, prin Anuala de Arhitectură București 2020, alături de Habitat for Humanity România, în această perioadă de pandemie, sprijină arhitectura socială, arhitectura adresată familiilor și comunităților vulnerabile. Credem că prin aceste acțiuni vom putea, împreună, să creștem calitatea locuirii sustenabile”, a declarat arh. Emil Ivănescu, președintele OAR București. „Soluțiile de arhitectură socială premiate în cadrul concursului Acasă pentru umanitate se vor transforma în cămine pentru familii vulnerabile, care vor primi nu doar niște locuinte ale căror costuri de construire au fost reduse, dar și a căror întreținere se va face cu costuri minime. Casele sunt eficiente din punct de vedere energetic, sustenabilitatea pe termen lung fiind un element cheie al proiectului”, a adăugat arh. Emil Ivănescu.

Acest concurs a venit într-un moment oportun. În lumea lui #StamAcasa, cred că niciodată în ultimii zeci de ani, importanța unui cămin primitor și a unui „acasă”, nu a fost mai pregnantă ca acum. O locuință sigură și decentă aduce stabilitate, siguranță și, iată, a devenit principalul leac al societăților de pretutindeni în lupta cu pandemia COVID-19”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

La concurs au participat 40 de echipe de arhitecți cu 40 de proiecte, de o calitate exceptională, iar premiile au fost repartizate astfel: Locul I – 5.000 euro și 11.000 euro – premiu și valoarea contractului de proiectare, Locul II – 4.000 euro, Locul III: 2.400 euro, precum și două mențiuni de 1.000 euro, fiecare.

Câștigătorul concursului a fost proiectul realizat de arhitecții Astrid Rottman, Casandra Pop și Cosmin Anghelache, în colaborare cu inginer Florin Ocnaru.

Juriul, alcătuit din specialiști în domeniu, a apreciat în primul rând calitatea răspunsului arhitectural adus temei în întreaga sa complexitate.

Soluția propusă a obținut un foarte bun echilibru între cele trei constrângeri majore: buget, calitatea arhitecturală și posibilitatea construirii accelerate cu voluntari.

Din punct de vedere arhitectural, au fost apreciate în mod deosebit simplitatea și expresivitatea volumului și proporția elementelor sale. Proiectul este definit prin așezarea corpului clădirii pe un mic soclu tratat în negativ (retras), prin terminarea acestuia cu o streașină elegantă. Raportul plin-gol este unul în favoarea plinului. Golurile ferestrelor sunt verticale și conferă și ele ritm. La interior, concepția spațială lucrează cu ideea unei încăperi și cu ideea de anfiladă rezultată prin amplasarea unui gol central (ușa). Juriul apreciază materialitatea, ritmul și scara arhitecturală conferite de plafonul realizat din grinzile structurale de lemn.

Anuala de Arhitectură București

Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valororoase din București.

Related posts

Solutii premium TONDACH® pentru acoperisurile din tigla ceramica

Adina Meyers

Amenajare cu stil: alege baldachinul pentru curte și grădină

Adina Meyers

Produse și accesorii esențiale la birou

Adina Meyers