LifeStyle

Architecture in fashion – Noile tehnologii de fabricatie digitala in designul de moda

Fie ca vorbim despre moda sau arhitectura, ne referim la doua domenii ce urmeaza procese similare, odata cu punerea in practica a schitelor. Astfel cele doua devin egal responsabile pentru maniera in care fiecare om se exprima. Atat moda, cat si arhitectura, raspund unor tendinte generale de stil de viata si evolutie tehnologica si, chiar daca sunt materializate la dimensiuni si timpi diferiti, ajung sa se influenteze subtil. Designul de moda inoveaza odata cu imprumutarea noilor instrumente digitale din arhitectura, si ajunge la exemple precum rochii printate 3D sau taiate cu laser, bijuterii sau pantofi realizati prin aceleasi metode tehnice.

Designeri si arhitecti renumiti, precum Rem D Koolhaas, Zaha Hadid, Iris Van Herpen sau Francis Bitonti, sunt doar cativa dintre cei care manifesta interes pentru utilizarea noilor tehnologii in procesul de design. Francis Bitonti a devenit un important subiect de discutie dupa ce a creat o rochie printata 3D pentru dansatoarea de burlesque Dita Von Teese.

Materiale utilizate eficient

Plecand de la utilizarea instrumentelor digitale din arhitectura in designul de moda, initiativa scolii Parametrica [digi fab school] propune editia cu numarul 3 a workshopului Architecture in Fashion. Gandit in primul rand pentru designeri de moda, designeri de produs sau interior si arhitecti, workshopul se adreseaza si specialistilor din domenii conexe, precum scenografi sau ingineri, dar si celor care au curiozitatea sa experimenteze aplicatii ale noilor tehnologii in moda.

Architecture in fashion isi propune familiarizarea participantilor cu procesul de design al pieselor si accesoriilor vestimentare, trecand de la fabricatia low tech la fabricatia digitala. Noile tehnologii digitale, prin modularitatea rezultata din repetitia unor componente identice ca design, numite primitive, invata si ajuta specialistii sa devina eficienti in alegerea si utilizarea materialelor, a suprafetelor si formelor, mizand pe unicitate si personalizare.

Invitatul celei de a 3-a editii, cu experienta in livrarea unui astfel de workshop, este ARIAN HAKIMI NEJAD, arhitect in cadrul recunoscutului birou de arhitectura Zaha Hadid Architects din Londra, specializat in utilizarea noilor tehnologii digitale. Diana Nitreanu, trainer oficial Rhino, co-fondator Laboratorul de Arhitectura si Parametrica [digi fab school], va fi cel de-al doilea trainer in cadrul workshopului.

Primele editii ale “Architecture in fashion” s-au desfasurat la Bucuresti in 2012 si Teheran (Iran), in 2013.

Algoritmi generativi, 3D printing, laser cutting, pentru un design de moda inovator

in fiecare zi de workshop, de la 9am la 6pm, participantii vor explora subiecte precum geometrie computationala, algoritmi generativi, tehnici de trecere de la 2D la 3D, printare tridimensionala, taiere cu laser. Lucrand in echipe, vor realiza diferite prototipuri, piese si accesorii vestimentare, pe care le vor prezenta in fata unui juriu format din specialisti reprezentativi pentru ambele domenii. Pe intreaga durata a workshopului, participantii pot experimenta printarea tridimensionala, care va fi sustinuta de Robofun, producatorul roman de imprimante 3D.

Optional, pentru participantii care nu au cunostinte de baza in designul computational, este organizat la inceputul workshopului un modul de curs intensiv de 3 zile (21-23 aprilie), in cadrul caruia vor fi predate programe specifice noilor tehnologii digitale precum Rhinoceros & Grasshopper sau plug-in-uri precum Kangaroo, Weaver Bird, Lunch box, Ghowl si Geco.

Detalii de participare

Viitorii participanti pot alege intre modulul de curs de design parametric (21-23 aprilie), workshopul de fabricatie digitala (23-27 aprilie) si participarea la intregul eveniment. Pana la 21 martie 2014, cei care se inscriu beneficiaza de preturi reduse. De asemenea, studentii institutiilor partenere, fostii participanti la workshopurile organizate de Parametrica si cei care se inscriu in grupuri de minimum 3 persoane beneficiaza de preturi preferentiale. Mai multe informatii despre inscrieri, agenda si concept: www.architectureinfashion.ro sau office@parametrica.ro

Parametrica [digi fab school] este o initiativa educationala privata, care a inceput in 2012 in Bucuresti. De atunci, scoala a dezvoltat o serie de evenimente-concept, cu scopul promovarii noilor tehnologii digitale si a aplicatiilor designului computational. Specialisti recunoscuti in arhitectura si design parametric, precum Patrik Schumacher, director Zaha Hadid Architects Londra, Theodore Spyropoulos, director al laboratorului de cercetare din cadrul AA Londra sau Santiago Martin, cofondator Vortica [Cognitive Engineer for Design] si multi altii au fost profesori sau vorbitori in cadrul evenimentelor Parametrica. 

Related posts

Pregătește-ți casa pentru sărbători cu o curățenie temeinică

Adina Meyers

Mare pentru cei mici: facilități din partea hotelurilor de pe litoral pentru copii

Adina Meyers

5 evenimente de incercat in acest weekend

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe