LifeStyle

ARCA va lansa satelitul bulgaresc CubeMessenger

Satelitul va fi folosit pentru a testa si imbunatați echipamentele de comunicații si de control a atitudinii si pentru a obține experiența practica in operarea sateliților de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o camera digitala pentru a fotografia orbita joasa a Pamantului.

Haas 2C, racheta purtatoare, este un vehicul plasator pe orbita, intr-o singura treapta, aflat in prezent in construcție si testare la ARCA. Este o racheta low-cost foarte usoara si este propulsata de un motor racheta cu combustibil lichid, care foloseste kerosen in rolul de carburant si oxygen lichid ca oxidant. Motorul este construit in cea mai mare din materiale compozite si foloseste un sistem de racire prin ablație pentru reducerea costurilor si cresterea siguranței.

“Suntem foarte incantați sa lucram la noul satelit bulgaresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat sa dea rezultate datorita credinței comune ca cercetarea spațiala nu merita sa fie ingnorata si are un beneficiu universal. Aceasta misiune comuna va fi un pas vital inainte in dezvoltarea tehnologiei spațiale atat in Bulgaria cat si in Romania.”  Echipa BOREAS.

“Impreuna putem realize lucruri marețe. BOREAS sunt vecinii si partenerii nostri. Este o noua era in explorarea spațiului, iar lansatoarele orbitale si sateliții nu mai sunt exclusive agențiilor guvernamentale. Romania si Bulgaria vor avea capabilitatea sa plaseze sateliți comerciali pe orbita terestra si sa desfasoare cercetare spațiala pe cont propriu.” Dumitru Popescu,  presedinte ARCA.

Alaturi de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit romanesc al carei identitate va fi comunicata in scurt timp.

Despre BOREAS

BOREAS este o echipa internaționala de studenți, bazata in Sofia, Bulgaria. Sunt uniți prin entuziasm si motivati de pasiunea comuna pentru explorarea spatiului. In present, echipa este format din studenți de la Universitatea Tehnica din Sofia, Noua Universitate Bulgara, Colegiul Militar Regal din Canada st Universitatea Emiratelor Arabe Unite.

Proiectele viitoare ale BOREAS inculd PAISIUS, un radiotelescop orbital de mici dimensiuni si ALCEK, o sonda de orbitare a Lunii care va realiza o analiza spectroscopica a suprafeței astrului.

Despre ARCA

ARCA este o organizație non-guvernamentala, care promoveaza cercetarea aerospatiala si alte activitati legate de spatiu.

Obiectivele echipei sunt:

– dezvoltarea motorului racheta Executor

– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II
– castigarea competitiei de 30 milioane $, Google Lunar X Prize, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II
– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone.
– lansarea unui cosmonaut pe orbita terestra, pana in anul 2025, cu lansatorul Super Haas

Programele anterioare dezvoltate la ARCA au fost:

– Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Fortelor Aeriene de la Capu Midia.

– Sistemul aerospatial Stabilo care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2, lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre, cu sprijinul Fortelor Navale, a Fortelor Aeriene si al ROMATSA.

– Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize, lansata la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B, atingand altitudinea de 40 km.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Ce mâncăm după sesiunea de antrenamente fizice?

Adina Meyers

O vara mai racoroasa cu aparatele de aer conditionat de la Electrolux

Adina Meyers

METROPOLIS – microcentrala mica cu parametrii functionali mari

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe