De cate ori nu ti s-a intamplat sa nu ai la indemana ustensilele din bucatarie, sa ti se para ca nu ai destul loc sa iti desfasori activitatea sau ca drumul pana la frigider este prea lung? Pentru a evita aceste probleme, trebuie sa gandesti ergonomic spatiul bucatariei.

Principala regula in amenajarea unei bucatarii este “regula trunghiului”. Conform acesteia, laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din liniile care unesc cele trei puncte de interes ale oricarei bucatarii – plita, frigiderul si chiuveta. Astfel, suprafata este utilizata eficient atunci cand suma celor trei laturi este cuprinsa intre 4 si 6 metri. Daca perimetrul triunghiului e mai mic de 4 metri, va rezulta un spatiu prea inghesuit pentru desfasurarea activitatilor. Daca acelasi perimetru este mai mare de 6 metri, vei constata ca va trebui sa depui un efort prea mare atunci cand vei lucra in bucatarie.

Este de preferat ca aceasta incapere sa fie luminata natural, foarte bine aerisita, spatioasa si neaglomerata de prea multe obiecte decorative. De asemenea, evita sa folosesti aici oglinzi sau obiecte religioase (icoane, cruci, calendare).

Fa o distinctie clara intre elementele de apa (chiuveta si frigiderul) si elementele de foc (plita si cuptorul). Evita alaturarea acestora, pentru a reduce posibilitatea producerii accidentelor. Tot din acest motiv, e bine sa nu pozitionezi plita sau a masina de gatit langa o sursa de aer (fereastra).

Gandeste-ti bucataria astfel incat pe blatul de lucru sa depozitezi cat mai putine obiecte. Creeaza multe sertare pe care sa le deschizi usor, eventual cu un sistem push-to-open. Daca folosesti manere, ai grija ca ele sa nu iasa in relief mai mult decat marginea blatului de lucru, pentru ca exista riscul sa te lovesti.

Dimensioneaza corpurile suspendate astfel incat sa fie cat mai inalte, chiar pana la tavan, sau termina-le cu o grinda – in felul acesta, eviti depunerea prafului, care, asociat cu aburii care contin grasime, devine foarte greu de indepartat.

Protejeaza peretele de deasupra blatului cu diverse materiale, ca sticla colorata securizata, placile ceramice, mozaicul, aluminiul, inoxul, piatra naturala etc., si realizeaza blatul de lucru dintr-un material usor de curatat si rezistent la zgarieturi.

Intrucat bucataria trebuie sa fie un spatiu cald si relaxant, iti recomand sa alegi culori deschise (alb, crem, gri deschis). In cazul in care doresti un design animat si numai daca spatiul este suficient de generos, poti folosi tonuri inchise in partea de jos a bucatariei.

Text: designer Mihaela Popa

Tel.: 0736.342.850

design.mihaelapopa@gmail.com

herahomedesign.com

Related posts

Stilul minimalist – un stil la îndemâna oricui

Adina Meyers

Un apartament cool, sic, artistic

Adina Meyers

Cum să îți personalizezi locuința folosind tapetul din vinil

Adina Meyers