Home

Cum alegi usile?

Alegerea usilor este o etapa foarte importanta si deloc usoara in momentul in care iti amenajezi casa sau apartamentul. Atat usa de intrare, cat si cele de interior trebuie selectate dupa criterii functionale si decorative.

De ce trebuie sa tii cont?
Nu este suficient sa alegi usile doar in functie de stilul amenajarii, ci trebuie sa ai in vedere si aspecte de tipul: siguranta, izolare fonica si termica, functionalitatea spatiului pe care il delimiteaza.

“In termeni tehnici, izolarea fonica si termica este data de gradul de acoperire in interior cu spuma poliuretanica sau de stratul izolant de lemn ori vata minerala. In ceea ce priveste grosimea foii de usa, in cazul unui apartament, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 40 mm si 50 mm, iar in cazul unei case, de peste 50 mm. Din punctul de vedere al rezistentei fonice, este recomandat ca usa sa aiba cel putin 28 db. Tocaria trebuie sa fie nedeformabila, iar balamalele, estetice si de calitate, de preferat din otel”, ne explica Monica Dochia, Director de Vanzari la Exclusive Doors.

Mobilierul, gresia si culorile peretilor sunt mai usor de schimbat in timp, spre deosebire de usi, care se inlocuiesc mai greu. De aceea, primul sfat pe care il dau clientilor mei este ca mai intai sa aleaga usile si parchetul, care trebuie sa fie de buna calitate, si abia dupa aceea sa achizitioneze celelalte finisaje.

Usile de intrare
O usa de intrare buna trebuie sa fie “ securizata, antiefractie, chiar si antifoc, rezistenta la intemperii si raze UV, cu vizor si yala de tip seif, cu feronerie de asemenea rezistenta la intemperii, cu garantie de cativa ani si asistenta tehnica 24 de ore din 24!“, asa cum ne specifica Georgios Panagopoulos, Director la Door System.

Usile de exterior trebuie sa aiba finisajul asortat cu tamplaria ferestrelor. De exemplu, alege o tamplarie de culoarea nucului sau wenge si o usa de intrare cu acelasi finisaj sau macar din aceeasi paleta cromatica.

Personalizarea usii se face in functie de arhitectura constructiei. De exemplu, o vila clasica va impune o usa mai sofisticata, insa nu prea incarcata, cu detalii de insertie si prelucrare. In schimb, o casa minimalista va cere un design simplu al usii, cel mult cu profilatura liniara, simpla si eleganta.

Usile de interior
Interiorul unei locuinte se amenajeaza in mai multe etape, care sunt strans legate unele de altele. Imediat dupa turnarea sapei se stabilesc golurile de usi. Din acest moment trebuie sa alegi furnizorul de usi. Este bine sa stii ca fiecare brand are anumite standarde in privinta dimensiunilor. Evident ca se poate face orice usa cu dimensiuni atipice, insa acest lucru inseamna costuri suplimentare. Un aspect deseori neglijat il reprezinta “intalnirea” dintre parchet si gresie la trecerea intre doua spatii, care trebuie sa se situeze sub foaia de usa. Ei bine, si pozitionarea acesteia pe toc difera de la un furnizor la altul. Comunica celui care iti pune pardoseala acest detaliu pe care ti-l poate furniza doar montatorul de usi! In ceea ce priveste inaltimea usilor, aceasta se stabileste in functie de grosimea pardoselii. Astfel, nu vei fi nevoit sa tai usile comandate si aduse la montaj dupa ce ai pus parchetul. De altfel, usile se monteaza ultimele, dupa parchet, dar se comanda cu mult inainte.

Culori si finisaje
Usile albe, simple si cu finisaj lucios se potrivesc amenajarilor moderne, iar cele mate si cu incadramente sunt ideale pentru ambientele in stil provensal sau american. Usile in culoarea nucului, simple sunt recomandate in spatiile moderne, iar cele cu profilatura, in interioarele clasice. Indiferent de finisaj (folie melaminata – mai ieftine, furnir natural – mai scumpe), usile trebuie asortate cu parchetul. Nu exista reguli de tipul: “parchet inchis si usi deschise” sau invers. Ele pot contrasta placut sau pot fi ton pe ton. Ideal ar fi ca usile albe sa se armonizeze cu un parchet intr-o culoare deschisa, calda si naturala. Daca parchetul are nuante de roscat, atunci si usile vor fi dintr-o gama coloristica similara, bazata pe maro roscat, in niciun caz maro galbui. Usile rovere gris se potrivesc cu un parchet albit. In alegerea usilor, nu conteaza numai culoarea parchetului, ci si finisajele mobilierului si ale peretilor. Astfel, este bine de stiut ca usile albe vor fi scoase in evidenta de peretii vopsiti in culori mai tari sau pastelate si de de mobilierul in culori calde (eventual, in nuante de alb ivoire sau verde prafuit).

In cazul in care optezi pentru un parchet cu finisaj stejar natural, usile pot fi finisate in ton sau intr-o culoare contrastanta, mai inchisa (de exemplu, maro).

Usile din sticla sau cele cu insertii de sticla reprezinta o optiune ideala atat din punct de vedere functional, cat si decorativ pentru spatiile mici sau pentru cele unde este necesara patrunderea luminii. O usa exclusiv din sticla poate ramane simpla sau poate fi personalizata prin sablare sau chiar pictare. Decorarea poate ajunge pana la insertii de vitraliu, pentru o nota de eleganta clasica. Atentie! Usile realizate doar din sticla nu etanseaza spatiul la fel de bine ca cele din PAL, MDF sau lemn.

Text: Simona Bonea, Designer, Avantgarde Design Studio, www.avantgardesign.ro,

0722.632.000, simona@avantgardesign.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Cum sa alegi podeaua potrivita pentru locuinta ta

Adina Meyers

De ce sa alegi parchetul laminat in baia ta

Adina Meyers

Suport chic pentru reviste

Adina Meyers