Conceptul de smart home nu se limitează strict la spațiul casei ci se poate extinde și la nivelul curții și al grădinii. O casă smart trebuie să fie completată și cu o curte în care tehnologiile de ultimă generație își fac simțită prezența; în cele ce urmează îți arătăm câteva variante.

Sistem de monitorizare video

Camerele de supraveghere au devenit o prezență obișnuită în spațiile publice și private, având un rol important în asigurarea securității. Pentru a te simți în siguranță, ai nevoie și tu de un sistem de monitorizare video, care să acopere tot perimetrul curții. Și pentru că vorbim despre echipamente smart, trebuie să precizăm că există sisteme de supraveghere video care pot fi controlate de la distanță, prin intermediul telefonului sau al tabletei. De asemenea, tot cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, poți urmări în timp real imaginile surprinse de camere, verificându-ți astfel curtea chiar și când ești la sute de kilometri distanță. Imaginile rămân stocate timp de mai multe zile de un hard disk, astfel că poți vedea mai târziu ce s-a întâmplat într-o anumită zi, la o anumită oră.

Videointerfon

Banala sonerie e demult demodată, având și dezavantajul că trebuie să ieși de fiecare dată din casă pentru a deschide poarta celor care te caută. O curte smart trebuie să fie echipată la intrare cu un videointerfon, care îți oferă în egală măsură un grad mai mare de confort dar și mai multă siguranță.

Spre deosebire de sonerie, atunci când cineva te apelează de la poartă, nu mai trebuie să mergi la fereastră sau ieși în curte pentru a vedea cine te caută. Imaginea persoanei va apărea pe un display instalat în casă, și așa poți decide dacă deschizi poarta sau nu. În cazul în care e vorba despre o persoană necunoscută puteți discuta de la distanță pentru a afla scopul vizitei, fără a mai fi nevoie să deschizi poarta și să riști să te trezești în curte cu un răufăcător. Nu în ultimul rând, o  poartă prevăzută cu un videointerfon este foarte greu de forțat din afară, așa că scazi riscul musafirilor nepoftiți. 

Porți automatizate

Vorbim despre o altă echipare smart extrem de utilă, care conferă curții mai multă siguranță. Sistemele automatizate pot fi montate la porțile mari pentru accesul mașinilor sau la ușa garajului, ca să beneficiezi de o utilizare mai facilă. Astfel, porțile se închid și se deschid cu ajutorul unui motor electric acționat prin telecomandă. Prin urmare, nu mai este nevoie să cobori din mașină ca să deschizi și să închizi poarta, fiind suficient să apeși pe telecomandă de la volan. Dispozitivele smart sunt dotate și cu un sistem de alarmă, care se activează când poarta este forțată, trimițând și notificări pe telefonul proprietarului.

În cazul în care vorbim despre curtea firmei, unde intră și ies multe mașini,  o soluție eficientă pentru controlul traficului o reprezintă barierele de acces auto automate.

Iluminat cu senzori

Dacă vrei un iluminat economic și eficient, trebuie să instalezi un sistem controlat prin intermediul senzorilor de mișcare. Aceștia trebuie să acopere o suprafață cât mai mare a curții, în special zonele intens circulate.

Când cineva iese în curte, senzorii detectează persoana/persoanele și aprind automat lumina în zona respectivă. Becurile continuă să rămână aprinse atât timp cât este activitate în perimetrul respectiv; când senzorii nu mai detectează mișcare, lumina se stinge automat. Totodată, sistemul poate fi setat să funcționeze între anumite ore, astfel încât lumina să nu se aprindă și pe timpul zilei.

Acestea sunt doar câteva dintre dotările smart cele mai accesibile, care pot fi instalate cu ușurință în orice curte, sporind gradul de siguranță și de confort.       

Related posts

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

Adina Meyers

Ce este un scarificator și cum să îl folosești

Adina Meyers

Gradina desavarsita prin eleganta

Adina Meyers