Practic

Achizitionarea si amenajarea unei case „la rosu”: solutii de finantare

In momentul in care decideti sa cumparati o casa la rosu trebuie sa tineti cont de faptul ca o astfel de constructie nu are instalatii electrice, racorduri la reteaua de utilitati, sisteme de izolatie sau finisaje exterioare si interioare.

Totusi, achizitionarea unei case in aceasta etapa poate fi o idee extrem de buna, deoarece este cu pana la 50% mai ieftina decat o locuinta la cheie. In plus, veti avea posibilitatea sa o personalizati dupa bunul plac atat la interior si exterior, cat si din punct de vedere peisagistic.

Daca alegeti sa cumparati o casa nefinalizata este obligatoriu sa va interesati de cat timp a fost oprita constructia, pentru ca timpul, umiditatea si frigul ii pot afecta, pe perioade indelungate, structura de rezistenta.

In plus, este bine sa stiti ca odata ajunsa in stadiul „la rosu” schimbarile pe care le mai puteti face in ceea ce priveste compartimentarea sunt limitate, intrucat nu mai puteti modifica pozitia zidurilor de rezistenta.

Atentie la greselile de executie!

Multi dintre cei care ofera preturi foarte mici pentru case la rosu le-au construit incorect, acestea avand mari probleme in privinta termoizolatiilor sau a hidroizolatiilor. Rezulta astfel locuinte care necesita un consum foarte mare de energie sau care sunt predispuse la igrasie, la deteriorarea rapida a unor elemente de constructie etc. Unele case pot avea carente structurale, pornind de la tasari inegale ale fundatiilor si fisuri ale peretilor, stalpilor, planseelor, singura „verificare” urmand a se realiza cu ocazia urmatorului seism major. De exemplu, daca fundatia casei nu este facuta pe tot perimetrul, noii beneficiari sunt nevoiti sa o subzideasca.

Viitorii cumparatori trebuie sa verifice daca imobilul respectiv a fost ridicat dupa realizarea unui studiu geo in prealabil, unde este panza freatica. Utile sunt si informatiile despre hidroizolatia verticala (care vine perimetral) dar si cea orizontala (sub placa).

Un alt aspect este cel legat de grinzile si stalpii constructiei. Prea multi stalpi sau grinzi prea inalte nu inseamna ca imobilul rezista mai bine la cutremur, ci, dimpotriva, poate fi prea rigid. Este valabila si situatia opusa.

Solutii de finantare

Pentru a suporta mai usor cheltuielile cu amenajarea unei astfel de locuinte veti avea nevoie de un plan bine pus la punct, inca dinainte de achizitionarea casei. In acest sens va recomandam sa apelati la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii și prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Cum să obții spațiu într-o bucătărie foarte mică

Adina Meyers

Cum obţii şi menţii un apartament ordonat

Adina Meyers

5 sfaturi practice pentru amenajarea camerei copilului

Adina Meyers