Amenajare gradina Gradinarit

Cum să construiești o seră de grădină cu buget redus: 3 sfaturi

Dacă ai o curte destul de încăpătoare și te-ai gândit să cultivi flori sau legume, construirea unei sere este cea mai bună idee. Dacă în grădină sau pe câmp plantele se pot confrunta cu temperaturi extreme, dăunători, grindină, vânt sau ploi acide, în seră ele sunt protejate și cresc mai bine. Chiar dacă sunt agricultori care cheltuiesc mulți bani, poți amenaja o seră de grădină și cu buget redus. 

1. Alege materiale rezistente, dar ieftine

Multe sere de grădină sunt construite din materiale de slabă calitate, care la intemperii puternice cedează. Dacă vrei să ai o seră durabilă, alege materiale care rezistă. Lemnul, deși nu are o durată de viață la fel de lungă ca aluminiul și oțelul, este o variantă care merită luată în seamă. Dacă îl vopsești și îl întreții, va rezista mulți ani. În plus, nu se încinge ca metalele sau cimentul, astfel că plantele din apropierea cadrului nu suferă din cauza căldurii emanate. 

Pentru bolta serei poți folosi țevi PVC pe care le fixezi în bare de fier beton înfipte în pământ. Deasupra poți pune folie rezistentă la UV, care nu costă mult. Bineînțeles, totul trebuie fixat foarte bine, astfel că îți trebuie și bride de tablă, coliere de plastic și holșuruburi. 

2. Nu ignora puterea naturii

Poate că te gândești că pentru sera ta de grădină nu trebuie să iei multe măsuri de precauție, în special dacă stai într-o zonă ferită. Însă furia naturii poate lovi uriunde și îți poate distruge în câteva minute munca de câteva luni. De aceea, asigură-te că fixezi bine sera. Cel mai indicat este să construiești o bază de beton, cărămidă sau lemn fixat foarte bine. 

De asemenea, structura boltei trebuie să reziste greutății zăpezii sau apei și vântului, deci fixeaz-o cu mare atenție. Nu contează doar modul de prindere al elementelor structurii, ci și unghiul în care le așezi. Dacă le montezi greșit, forțele care se formează la o furtună sau chiar la o ploaie obișnuită pot afecta sera. 

În ce privește învelișul serei, trebuie să știi că folia este cea mai puțin rezistentă. Policarbonatul rezistă mult mai bine, atât la intemperii, cât și la razele UV, acțiunea animalelor sau șocuri mecanice. Găsești policarbonat la prețui decente, în special dacă urmărești ofertele magazinelor.

3. Instalează sera într-un loc potrivit

Indiferent câți bani cheltuiești pe sera ta, dacă nu o așezi într-un loc potrivit, atunci plantele tale vor avea de suferit. În primul rând trebuie să iei în calcul drenajul. Dacă sera este mai jos decât restul grădinii și apa se scurge în ea, s-ar putea ca plantele să se strice. Chiar dacă ai o fundație din beton sau alt material impermeabil, apa ajunge pe sub pământ, rezultatul fiind umiditatea excesivă. 

Calitatea solului este la fel de importantă. Poți aduce pământ sau îngrășământ pentru a crește productivitatea. Poți modifica și structura solului pentru o specie anume. De exemplu, morcovul se dezvoltă bine în sol nisipos, deci amestecarea pământului cu nisip este o idee bună în acest caz. 

Expunerea la vânt și soare sunt alți factori care contează în creșterea plantelor în seră. Chiar dacă învelișul le protejează de vânt și curenți de aer, este bine ca intrarea să nu fie spre nord. Vântul rece poate pătrunde în seră, în special când vrei să ventilezi și lași ușa deschisă.

Plantele au nevoie de lumină, deci nu așeza sera într-un loc umbros. Ca să le aperi de soarele arzător vara, acoperă-le cu o plasă sau prelată cu perforații. 

Construirea unei sere de grădină cu buget redus necesită muncă și abilități. Întotdeauna ai la îndemână și serele construite de specialiști, pe care le poți utiliza imediat după cumpărare. 

Related posts

Gradina – un loc perfect pentru petreceri

Adina Meyers

40 de alei pietruite pentru gradina ta

Adina Meyers

5 idei practice de amenajare a grădinii

Adina Meyers