Alegerea ușilor antifoc pentru închiderea golului de trecere înseamnă o asigurare suplimentară împotriva incendiilor. Aceste elemente reprezintă un mod eficient de a beneficia de o siguranță sporită în fața flăcărilor, utilitatea lor fiind de necontestat. Oferă o performanță înaltă, au o construcție ermetică și sunt proiectate cu maximă rigurozitate. Iată de ce reprezintă o necesitate pentru orice tip de clădire, fie rezidențială, comercială sau administrativă:
Acționează ca o barieră împotriva focului
Ușile rezistente la foc sunt fabricate din materiale incombustibile care împiedică propagarea incendiului. Astfel, aceste elemente întârzie sau țin la distanță flăcările pentru a nu se extinde din zona afectată de incendiu către ale părți ale clădirii. Practic, ușile compensează imposibilitatea intervenției rapide a persoanelor abilitate și previne transmisia a obiectelor și produselor ce întrețin arderea și care pot interfera cu folosirea rutelor de evacuare în siguranță.
Țin la distanță căldura, fumul și gazele toxice
Pe lângă faptul că limitează răspândirea incendiului, ușile antifoc nu permit trecerea fumului, a căldurii sau gazelor toxice rezultate în urma arderii. Asta grație benzilor termoexpandabile care se găsesc pe margine și au rolul de a etanșa complet încăperea. La temperaturile extrem de ridicate, garniturile intumescente se dilată și în acest mod sigilează spațiul dintre marginea ușii și toc. Chiar dacă elementele de tâmplărie oferă protecție o perioadă determinată, rezistența la foc este completă, mai ales că și celelalte componente ale sale fac față cu brio flăcărilor.
Ușa antifoc trebuie să fie dotată cu bară anti-panică, prag sau amortizoare speciale. De asemenea, poți achiziționa diferitemodele de mânere rezistente la foc de pe ușiantifoc.ro, precum și spumă poliuretanică ce rezistă la flăcări pentru umplerea golului dintre perete și cadrul ușii.
Pot salva vieți sau bunuri materiale
Cu toate că nu există niciun grad de comparație între a salva viețile oamenilor sau bunurile materiale, ușile antifoc se mențin intacte un anumit timp. În felul acesta, oferă posibilitatea evacuării persoanelor din interior și pot păstra integritatea lucrurilor și a obiectelor de valoare. În funcție de clasa de rezistență aleasă la comandarea elementelor de tâmplărie, ușile au capacitatea de a rezista în fața flăcărilor 60, 90 sau 120 de minute. Este suficient ca echipele de intervenție să poată acționa pentru salvarea oamenilor prinși într-un incendiu.
Sunt rezistente, izolează termic și au o durabilitate superioară
Deși rolul lor principal este să împiedice producerea unei adevărate catastrofe, ușile antifoc sunt foarte rezistente la șocuri și prezintă o durabilitate înaltă, ce permite folosirea intensivă și constantă. Acestea nu sunt afectate de agenții chimici de natură corozivă și nici de diverși factori meteorologici. Totodată, beneficiază de o construcție ermetică, sigilează complet golul de trecere, iar anumite modele sunt umplute și cu materiale termoizolante. Prin urmare, ușile antifoc reprezintă o asigurare suplimentară a clădirii și se recomandă instalarea lor, din proprie inițiativă sau, în anumite spații, pentru a respecta prevederile obligatorii impuse prin lege.
Focul poate conduce la apariția unora dintre cele mai mari tragedii pe care le poate trăi un om. Ușile rezistente la incendiu sunt o necesitate pentru toate tipurile de clădiri și structuri arhitecturale. Aceste elemente care dețin un rol crucial în planul de protecție la incendii și reușesc să ofere o mulțime de avantaje greu de trecut cu vederea. În plus, domeniile de aplicabilitate sunt diverse, ceea ce înseamnă că se pot instala atât în locuințele private, cât și în spațiile comerciale sau instituțiile publice unde fluxul de persoane este ridicat.