Pentru un bebeluș care nu este alăptat poate fi dificilă găsirea unei formule de lapte praf adecvate nevoilor pe care le are. În funcție de vârstă sau de anumiți factori, pot fi aleseformule de lapte praf diferite pentru fiecare copil în parte. În vederea unei alegeri de succes, trebuie să se țină cont nu numai de vârsta bebelușului, ci și de alte aspecte, așa cum sunt bolile de care este posibil ca acesta să sufere, nevoile nutritive speciale sau altele asemenea. Iată, așadar, cum știi că varianta aleasă pentru a-ți hrăni bebelușul este cea corectă, adaptată nevoilor pe care le are copilul tău.
De ce este important să alegi formula corectă de hrănire?
În primele șase luni ale vieții, alimentația bebelușului constă exclusiv în lapte, fie că este vorba despre lapte matern sau despre lapte praf – este o recomandare oficială OMS de care ar fi indicat să ții cont dacă dorești ca bebelușul tău să beneficieze de un start bun în viață. În cazul în care alăptarea nu este o variantă potrivită pentru tine, atunci alegerea unei formule de lapte praf pentru sugari poate fi făcută oricând, ținând însă seama de nevoile sau chiar de preferințele pe care le are bebelușul tău. Laptele praf pe care îl pui în biberonul copilului trebuie să fie unul adaptat vârstei pe care o are copilul, iar cantitatea acestuia trebuie, de asemenea, ajustată în funcție de nevoile acestuia. Este important ca hrana bebelușului să conțină, încă de la naștere, nutrienții esențiali pentru buna dezvoltare a copilului: proteine, lipide, carbohidrați, vitamine, oligoelemente și minerale care să contribuie la creșterea armonioasă a acestuia. Nu uita, de asemenea, că este important ca în alegerea unei formule de lapte pentru copilul tău să ții cont de recomandările pe care ți le oferă medicul pediatru, acesta știind cel mai bine cum să aleagă ținând seama de anumite deficiențe sau alte nevoi specifice ale copilului.
Cum alegi corect formula de lapte standard pentru sugar
Toate formulele de lapte praf existente pe piață permit o hrănire corectă a sugarilor, fie că acestea sunt achiziționate din farmacie, fie că sunt achiziționate din supermarket. Cu toate acestea, există variații în funcție de mărci pentru fiecare formulă în parte, în limitele stabilite de reglementările în vigoare. Printre criteriile de selecție se numără rata proteică limitată, adăugarea de acizi grași polinesaturați cu lanț lung (LC-PUFA), conținutul limitat de sare și adăugările de probiotice trebuie făcute numai în cazul în care laptele care le conține face obiectul unuia sau mai multor studii clinice de bună calitate științifică prin care se demonstrează beneficiile aduse.
Începerea diversificării alimentației
Începând cu vârsta de 6 luni, sugarul va trece la perioada de diversificare alimentară. Este momentul în care va trebui să alegi din numeroasele variante de mancare copii care îți sunt puse la dispoziție – formule de cereale, piureuri, biscuiți, sucuri și alte alimente special concepute în acest sens sau pregătirea unor feluri de mâncare utilizând alimentele comune, pe care obișnuiești să le gătești în mod curent, însă de data aceasta într-un stil adaptat. Alimente precum carnea, peștele, ouăle, fructele și legumele pot fi introduse treptat în alimentația copilului sub diverse forme: piureuri, supe, diverse preparate. Chiar dacă sunt introduse și alimentele solide în alimentația bebelușului, este important de reținut că laptele rămâne baza dietei sale până în jurul vârstei de un an.
Într-adevăr, laptele matern este alimentul ideal pentru fiecare copil, însă în cazul alăptarea nu este posibilă din anumite motive, este important să fie aleasă o formulă pentru sugari adecvată, care să satisfacă cerințele pe care le are copilul din acest punct de vedere, astfel încât creșterea sa să fie una armonioasă.