Pentru a tăia copacii sau a toaleta coroana acestora prin tăierea crengilor ai nevoie de o drujbă sau un fierăstrău cu lanţ.

Această unealtă se poate găsi în varianta cu motor electric sau pe benzină şi îţi va uşura considerabil lucrările, ajutându-te să câştigi tip şi să depui un efort mai mic.

În plus, dacă vei respecta măsurile de siguranţă necesare în timpul utilizării unei drujbe, munca va fi sigură şi plăcută, chiar dacă eşti începător!

 

La ce poţi folosi drujba?

Fierăstrăul cu lanţ este destinat tăierii lemnului şi îţi poate fi util în diverse proiecte precum tăierea copacilor, porţionarea trunchiurilor în secţiuni mai mici pentru a putea fi crăpate pentru lemne de foc, toaletarea coroanei pomilor, mărunţirea deşeurilor lemnoase pentru a le composta sau elimina, întreţinerea pomilor şi multe altele.

Nu utiliza niciodată drujba pentru a tăia alte materiale decât lemnul şi nici pentru a crăpa buştenii!

Unde poţi utiliza drujba?

Este recomandat ca utilizarea unui fierăstrău cu lanţ să fie limitată la zonele exterioare. Dacă este o drujbă alimentată cu benzină, vor exista emisii de monoxid de carbon şi nu trebuie să lucrezi în spaţii închise. De asemenea, citeşte manualul de utilizare şi asigură-te că respecţi măsurile de siguranţă şi acţionezi drujba în mod eficient.

 

Iată câteva sfaturi utile!

Tensionează corect lanţul

Înainte de a porni drujba, asigură-te că lanţul este tensionat corect pe bara de ghidare. Un lanţ care joacă prezintă riscul de accidentare şi poate agăţa uşor materiale, blocându-se. Pe de altă parte, dacă este prea strâns, va îngreuna mişcarea.

Ia în considerare reculul

În momentul în care lanţul în mişcare atinge lemnul sau alte obiecte, va apare reculul. Dacă nu eşti atent, din cauza lui poţi pierde controlul asupra drujbei şi te poţi accidenta grav. Drujbele cu bare de ghidare mai scurte prezintă risc de recul mai mic, dar şi acesta trebuie luat în considerare.

Nu tăia niciodată un copac sau o creangă mai groasă decât lungimea marei de ghidare şi evită să atingi capătul frontal al acesteia de suprafeţele din jur în timpul funcţionării. Pentru a evita ciupirea lanţului şi blocarea lui în materialele tăiate, creează tăieturi în formă deschisă în V.

Îmbracă-te adecvat când foloseşti drujba

Fierăstrăul cu lanţ nu numai că te poate accidenta grav, dar, prezintă şi riscul de a agăţa între lanţ şi bara de ghidare hainele, părul, mănuşile sau bijuteriile şi a te trage către lamă. De aceea, este esenţial să te îmbraci corespunzător şi să nu apropii foarte mult lanţul în mişcare de obiecte pe care le poate agăţa.

Protejează-ţi ochii şi urechile

Dacă foloseşti drujba, protecţia auzului şi a văzului sunt esenţiale. O drujbă cu lanţ mediu pe benzină poate produce un zgomot de cca 120DB. Și generează multe resturi lemnoase care îţi pot intra uşor în ochi. Poarta căşti, ochelari de protecţie sau vizieră. Și ai grijă de ochii şi auzul tău!

Evită să atingi lanţul chiar şi în staţionare

Lanţul unei drujbe este foarte ascuţit şi prezintă risc de accidentare. Chiar şi atunci când drujba nu funcţionează. Asigură-te că pui capacul drujbei când nu o foloseşti. Și depoziteaz-o în mod corect pentru a nu fi un pericol.

Pregătirea drujbei înainte de utilizare

Înainte de a începe să utilizezi drujba, verifică nivelul de ulei şi tensiunea lanţului care nu trebuie să fie nici prea slab şi nici prea tare strâns. Dacă este tocit, ascute-l sau înlocuieşte-l.

În cazul în care ai o drujbă pe benzină, asigură-te că este alimentată. Iar dacă este electrică că ai o baterie încărcată complet sau, după caz, un cablu prelungitor în apropiere.

 

 

 

Related posts

Cum construiesti o fundatie solida

Adina Meyers

Usa de intrare din PVC, cartea de vizita a unei case moderne si elegante

Adina Meyers

Cum funcționează o casă? Află care sunt cele mai importante sisteme din locuința ta

Adina Meyers