Amenajarea interioară, cu tente evidente de eleganță, transmite un aer proaspăt, contemporan, datorită accentelor de alb şi mobilierului care deși prezintă un design clasic, este mai liniar şi are liniile mai rigide.
Localizată în Timișoara, într-un cartier nou, ce abia acum prinde contur, vila este o construcție recentă . Încă din faza de şantier, tinerii proprietari au beneficiat de consilierea designerului Corina Săftescu atât în ceea ce priveşte aspectul exterior, cât mai ales amenajarea interioară, iar mai târziu organizarea și amenajarea grădinii.
Dispus pe două niveluri (P + 1), imobilul are o suprafață totală de 250 de metri pătraţi și a fost ridicat pe structură din beton, cu închideri din cărămidă.
O dorință expresă a proprietarilor a fost aceea ca locuința lor să aibă un aspect trainic, bine făcut, pentru mai multe generații, ca altădată. De materializarea acestei dorinţe s-a ocupat, bineînțeles, Corina Săftescu. „M-am folosit de ancadramentele ferestrelor, de profilele decorative și de coloanele cu capiteluri din zona terasei și a intrării pentru a da fațadelor o notă clasică, elegantă. De asemenea, la dormitorul matrimonial de la etaj am creat o fereastră franțuzească, cu un mic grilaj din fier, pentru ca fațada principală să aibă un look deosebit.”
Cromatica crem-nisipiu a finisajului exterior, combinată cu maroul închis al paziei și al acoperișului, susține ideea de eleganță și bun-gust, ce învăluie întreaga amenajare.
Lăsând curtea și terasa în urmă, pătrundem în casă, unde descoperim cu încântare că stilul elegant al amenajării exterioare se continuă într-o formă mult mai elaborată în interioarele cu aer clasic.
Livingul, dominat de șemineul cu mască albă, din lemn, este cald și primitor, drapajele și textilele folosite având un rol important în acest sens. Podeaua, deși imită bine fibra lemnului, este acoperită cu gresie, căci la acest nivel încălzirea se face prin pardoseală.
Canapelele și fotoliile cu tapițerie din material textil par foarte comode, îmbiind la relaxare. Câteva piese de mic mobilier vintage autentic au fost achiziționate din magazinele de antichități, sub stricta îndrumare a designerului Corina Săftescu. Aceeaşi sursă o au și tablourile foarte numeroase, care dau un aer prețios ambientului.
În zona de bucătărie și dining, elementul care atrage imediat privirea este tavanul casetat. Realizat cu scop pur decorativ, acesta conferă acea eleganță a unei sufragerii comune cu bucătăria. Aceasta din urmă, gândită cât mai ergonomic, a fost prevăzută cu spații de lucru ample, beneficiind de un blat în formă de „U”.
Masa foarte spațioasă este extensibilă, astfel încât, la nevoie, să poată primi cât mai mulți oaspeți.
Urcând pe scara masivă, cu trepte din lemn, ajungem la etaj, unde se află încăperile personale ale membrilor familiei: dormitorul matrimonial prevăzut cu dressing și baie, camera fetiței și dormitorul de oaspeți cu o baie comună.
Foarte spațios, dormitorul matrimonial este decorat în nuanțe de oliv, culoarea preferată a proprietarei. Două elemente decorative atrag imediat atenția în această încăpere: primul este masca de calorifer cu model traforat, ce oferă interiorului un aer elegant, iar cel de-al doilea este fereastra franțuzească, înaltă din podea până în tavan, care lasă camera să se umple de lumină naturală. Nici draperiile ce cad în falduri nu sunt ușor de trecut cu vederea, căci ele adaugă amenajării căldură și personalitate.
Camera domnișoarei are o linie clasică, dată de mobilierul alb, cu aspect masiv. Accentele puternice de roz și cyclamen, alături de aglomerarea multicoloră de cărți și jucării, sunt cele care alungă seriozitatea din acest spațiu.
Băile au finisaje ceramice cu aspect antic, în ton cu amenajarea clasică a locuinţei. Profitând de dimensiunile generoase ale băii matrimoniale, proprietarii au dorit să monteze aici atât o cadă, cât și o cabină de duș. Nuanța închisă a parchetului stratificat din zona dormitoarelor este preluată în băi de gresia mată.
Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, corina@cass-design.com, www.cass-design.com
Foto: Antonio Cioarek