Situată în Dumbrăviţa, o zonă limitrofă Timişoarei, vila face parte dintr-un cartier rezidenţial nou, cu locuinţe tip înşiruite. Construcţia este realizată din cărămidă Porotherm, izolată la exterior cu polistiren de 10 centimetri. Arhitectura ansamblului aminteşte de stilul mediteranean, cu cornişe, accente din cărămidă şi ferestre în arcadă. Acoperişul aproape drept se înscrie în aceeaşi linie arhitecturală.
Ferestrele cu şprosuri completează stilul ales şi în acelaşi timp oferă interioarelor un aer cald, familiar.
Deşi suprafaţa de teren alocată proprietăţii nu este foarte generoasă, aceasta beneficiază în faţa casei de o mică grădină cu flori şi gazon, iar în spate are o curte de aproximativ 40 de metri pătraţi, cu acces şi de pe terasă. Proiectul de amenajare a grădinii a fost realizat de firma Horticultura din Timişoara, în timp ce ghivecele şi jardinierele cu flori au fost adăugate de stăpâna casei.
Dispusă pe două niveluri, locuinţa este compartimentată astfel: la parter se află o baie şi zona de zi de tip open-space, alcătuită din living, dining şi bucătărie; la etaj se găsesc două dormitoare, un dressing şi o baie.
Interior cosy cu accente de culoare
În ceea ce priveşte amenajarea interioară, aceasta i-a fost încredinţată designerului Corina Săftescu, cunoscută pentru stilul cald, dar totodată spectaculos, în care învăluie orice cămin.
„Am fost cooptată pentru acest proiect înainte de finalizarea construcţiei, fapt care mi-a permis să tratez amenajarea ca pe un tot unitar, de la alegerea finisajelor până la selectarea corpurilor de mobilier şi a decoraţiunilor.”
Proprietarii şi-au dorit un decor tineresc, luminos, care să le reflecte gusturile şi vârsta. În acest sens, amenajarea a primit o cromatică deschisă, care să ofere senzaţia de spaţiu şi lumină.
„Pentru pardoseală am ales parchet într-o nuanţă de stejar ars, uleiat, iar pentru pereţi am folosit un bej deschis, cu o tentă de gri. Am utilizat aceeaşi nuanţă peste tot, pentru a da continuitate suprafeţelor şi pentru a obţine astfel impresia de spaţiu.”
Un alt motiv pentru care interiorul este scăldat în culori deschise se datorează faptului că stăpâna casei iubeşte amenajările luminoase şi, în special, mobilierul alb. Totuşi, pentru a evita monotonia cromatică, Corina Săftescu a adăugat accente de culoare, respectiv nuanţe catifelate de bleu (o altă culoare preferată a proprietarei).
Mobilarea livingului, gândită în aşa fel încât să nu aglomereze prea mult încăperea, a pornit de la spaţiul avut la dispoziţie, dar şi de la dorinţa proprietarului de a avea suficiente locuri de expunere pentru numeroasele sale cărţi.
Astfel au apărut corpurile de bibliotecă, unele înalte, altele joase, dispuse pe orizontală la nivelul solului şi gândite cu o dublă funcţionalitate: de separare vizuală a livingului de dining şi de depozitare a cărţilor.
Piesele de mobilier, achiziţionate de-a gata, fac parte din colecţii de la Mobexpert şi Ikea.
Sistemul de iluminat conceput de designer este unul complex, cu spoturi pentru lumină de accent, dar şi cu multe veioze şi candelabre.
Bucătăria, ce comunică direct cu livingul, este uşor separată de acesta prin configuraţia spaţiului. În plus, are ieşire directă pe o terasă închisă, utilizată ca seră, de unde se face accesul în curtea din spate.
Mobilierul de bucătărie, proiectat de către Corina Săftescu, a fost realizat pe comandă de firma Black, Red & White din Timişoara.
Băile sunt finisate în aceleaşi nuanţe deschise, naturale şi au obiecte sanitare şi mobilier alb, păstrând astfel linia amenajării din restul casei.
Dormitorul matrimonial este foarte luminos, cald şi totodată confortabil, nota sa romantică fiind oferită de textilele cu imprimeu floral şi de prezenţa măsuţei de toaletă.
Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, corina@cass-design.com, www.cass-design.com
Foto: Antonio Cioarek