Amenajari case

„Cărămida aparentă îmi amintește de Anglia”

Înconjurată de natură și de spații deschise, scăldată de soare și de aer curat, locuința din imagini este refugiul perfect pentru o viață tihnită, departe de agitația orașului. Pe acest principiu au mers și proprietarii ei, un englez și o româncă, atunci când au hotărât să-și ridice casa la Corbeanca.

Raluca și Michael s-au cunoscut în afara țării, la locul de muncă, iar după ce au devenit o familie au hotărât să se stabilească în România. Tânăra locuia în București, la bloc, însă Michael nu era obișnuit cu spațiile mici ale apartamentelor noastre, așa că s-au decis să-și construiască o casă pe pământ. „Am început să căutăm ceva în afara Bucureștiului, în zona de nord, pentru a fi relativ aproape de aeroport. Pe internet am descoperit complexul rezidențial Flamingo Garden, care atunci era în construcție. Ne-au atras amplasarea și frumusețea proiectelor, foarte asemănătoare cu cele din Anglia.”În 2012, cei doi au achiziționat locuinţa, într-o fază în care doar fundația era realizată. „Ne-a convenit această situație deoarece am putut aduce proiectului câteva modificări, dar mai ales deoarece am avut libertatea de a ne alege singuri finisajele și dotările”, își amintește Raluca.

Modelul de vilă pentru care au optat este un duplex Granada, pe care l-au personalizat după propriile nevoi, în sensul că au renunțat la garajul încorporat de la parter pentru a avea încă un dormitor. De asemenea, la intrarea în locuinţă au optat pentru un hol, astfel încât accesul să nu se facă direct în living.

Construit pe structură din lemn, cu pereți de tip sandwich, imobilul este foarte bine izolat şi realizat după un sistem constructiv inspirat de casele din Canada. Cele două niveluri (P + M) se desfășoară pe o suprafață de 150 de metri pătraţi, compartimentată astfel: la parter – living cu casa scării, bucătărie separată cu ieșire pe terasă, o baie și un dormitor pentru bebe; la etaj – trei dormitoare, dintre care unul a fost transformat în dressing, și o baie.

Terenul, cu o suprafață de 500 de metri pătraţi, a permis amenajarea unei grădini pe toate cele trei laturi ale vilei, dar și a unei terase din lemn acoperită, amplasată în partea din spate a construcţiei.

Adoptarea sistemului american, fără curți împrejmuite în fața casei sau între proprietăți, dă senzația de spațiu larg şi libertate, oferindu-le proprietarilor posibilitatea de a beneficia în spatele reşedinţei de locuri intime în aer liber. În acest fel au procedat și gazdele noastre, care, la ceva timp după finalizarea construcţiei, au adus o echipă de meșteri tâmplari. Aceştia au construit la fața locului structura din lemn a terasei din spate, dar și o pergolă pentru plante cățărătoare care să ofere umbră pe fațada laterală.

Visând la o curte ușor de întreținut, Raluca și Michael au optat pentru o peluză de gazon, populată din loc în loc cu tuia, sălcii și flori de sezon. Din zona aflată în spatele casei nu putea să lipsească un grătar executat din cărămidă, sub forma unui cuptor rustic, pe care Michael și l-a dorit foarte mult.

Arhitectura exterioară se remarcă prin ferestrele foarte înalte, dintre care unele au formă boltită, prin acoperișul înclinat, cu o latură mai lungă, și prin câteva ieșiri în consolă care dau fațadelor un aspect mai dinamic.

Elementul spectaculos al exteriorului îl reprezintă însă finisajul, mai exact cărămida aparentă, care-i amintește proprietarului de casele din țara sa natală.

Pentru interior, tânăra familie a preferat un decor în stil clasic, care să denote însă un ambient aerisit, fără multe piese de mobilier. Elementele de rezistență ale zonei de zi sunt deschiderea mare a livingului pe înălțime şi scara din lemn, care se „citește” frumos pe peretele alb. Bucătăria, proiectată separat de restul zonei de zi, este foarte spațioasă, fapt ce a permis includerea unui loc de dining în centrul său. Mobilierul din lemn masiv a fost realizat pe comandă, în funcţie de dimensiunile spațiilor, la o firmă din Suceava.

Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Farmecul autohton al Brașovului reflectat într-o casă de familie

Adina Meyers

Eleganta cu aer victorian

Adina Meyers

Casă rustică la ţară, aproape de Timişoara

Adina Meyers