În sezonul estival, un anotimp prin excelenţă solar şi plin de culori, este nevoie să acordaţi o atenţie mai mare spaţiului verde din jurul casei – creşterii şi dezvoltării plantelor, dar şi gazonului existent.
Pentru a avea o grădină plină de prospeţime şi de flori multicolore în cea mai caldă perioadă a anului, cel mai important este să udaţi corespunzător plantele şi gazonul, în funcţie de durata expunerii lor la soare pe parcursul unei zile.
Astfel, zonele cu o expunere mai îndelungată la razele solare necesită o cantitate mai mare de apă, spre deosebire de celelalte zone aflate la umbră sau semiumbră. Preferabil, udaţi pe înserat, noaptea sau dimineaţa devreme. În acest fel, plantele vor înmagazina apa în frunze, tulpini, lăstari şi vor face faţă cu brio temperaturilor ridicate din cursul zilei. Oricum, evitaţi să udaţi în timpul zilei, cu excepţia cazurilor în care plantele au neapărat nevoie de apă. În astfel de situaţii, este însă obligatoriu ca administrarea apei să se facă direct la baza plantelor.
Atenţie!
Udarea în condiţiile unei temperaturi ridicate favorizează dezvoltarea anumitor boli, care pot duce nu doar la deprecierea estetică a plantelor, ci, în unele cazuri, chiar la moartea acestora. De asemenea, trebuie evitată udarea plantelor pe frunze în cursul zilei! Sub razele solare, picăturile de apă determină aşa-numitul efect de lupă, ce provoacă arsuri ale frunzelor.
În timpul verii, creşterea şi dezvoltarea plantelor se accentuează foarte mult. Ca atare, este nevoie de o fertilizare suplimentară, cu material specific (îngrăşăminte chimice sau organice complexe, granulate sau sub formă de soluţii concentrate), pe care trebuie să o realizaţi periodic, la un interval de 7-60 de zile, în funcţie de produsul ales. Astfel, veţi menţine un echilibru constant între consumul de substanţe nutritive necesare dezvoltării plantelor şi creşterea acestora.
De asemenea, creşterea plantelor impune tăierea coroanelor. Prin acest tip de intervenţie, menţineţi formele create, evitaţi aglomerarea tufelor cu lăstari şi pătrunderea defectuoasă a razelor soarelui în interiorul coroanei, care determină pe alocuri o degarnisire a aparatului foliar, din cauza lipsei de lumină.
În ceea ce priveşte gazonul, pentru o creştere şi înfrăţire bună, sunt necesare tunderea săptămânală a acestuia şi udarea corespunzătoare.
Bine de ştiut!
Şi peluza poate fi atacată de ciuperci de sol (de exemplu, de Fuzarioză), care pot provoca degarnisirea ierbii în anumite zone. În acest sens, vă recomand să trataţi gazonul cu produse fungicide, o dată la şapte zile (acest interval poate varia, în funcţie de gradul de atac).
Tot pentru un aspect îngrijit al grădinii, trebuie să curăţaţi florile scuturate, tijele îngălbenite sau frunzele mature care se usucă la baza plantelor.
Nu uitaţi nici de faptul că, în timpul verii, îşi desfăşoară activitatea o gamă variată de insecte şi boli, care, aşa cum am mai precizat, în cazul unor atacuri puternice, pot cauza moartea plantelor. Pentru combaterea lor, apelaţi la tratamente cu produse chimice de contact, sistemice sau organice, cum sunt maceratele de urzică, tutun, scorţişoară, soluţiile pe bază de oţet etc.
De asemenea, reţineţi că bolile se instalează mai uşor pe înţepăturile de insecte. De aceea, vă sfătuiesc ca soluţiile de tratament pe care le alegeţi să fie întotdeauna combinate – de exemplu, insecticide cu fungicide –, chiar dacă unele se aplică preventiv, iar celelalte au rol curativ.
Toate aceste lucrări de întreţinere, realizate periodic şi constant în grădină, contribuie într-o mare măsură la menţinerea în condiţii optime a plantelor şi la aspectul fresh al spaţiului verde din jurul casei.
Material realizat de ing. horticol Carmen Uscoiu
Foto: Shutterstock