Gradinarit Home

Compostul, cea mai veche metodă de reciclare, revine printre obiceiurile ECO ale românilor

Aproape 90% din gunoiul produs într-o gospodărie poate fi reciclat, iar jumătate din cantitate o reprezintă biodeșeurile care pot fi transformate în compost. Acest material revine printre obiceiurile eco ale românilor și poate fi folosit în grădinile de legume sau de plante ornamentale.

Resturile vegetale devin fertilizant organic – compost

Cojile legumelor, fructelor și ouălor, alimentele vegetale aflate în stare de degradare, zațul de cafea, dar și resturile de curte, precum iarba proaspăt tăiată, frunzele uscate, paiele sau crengile arborilor tunși pot fi transformate în fertilizant organic, printr-un proces microbial, care poate fi definit drept cea mai veche metodă de reciclare a deșeurilor”, a spus Bogdan Constantinescu, managerul unei companii care asigură servicii de salubrizare și colectare separată a deșeurilor

Beneficii

Procesul este folosit de sute de ani în agricultură pentru a spori materia organică din sol și pentru a îmbunătății funcțiile și proprietățile fizico-chimice ale substratului.

Pe lângă beneficiile aduse plantelor din grădini, compostul salvează spațiu considerabil la gropile de gunoi, dar și mediul înconjurător de dioxidul de carbon eliminat prin arderea lor, reducând semnificativ poluarea solului și a pânzei de apă freatică.

Oamenii recurg tot mai frecvent la acest tip de reciclare, atât pentru a obține produse agricole bio, cât și pentru a scăpa de o mare parte din cantitatea de gunoi și de a plăti mai puțin pentru colectarea gunoiului menajer.

„O mare parte din cantitatea de gunoi dintr-o gospodărie, mai ales dacă vorbim despre casele la curte, este reprezentată de materie vegetală ce poate fi transformată, cu un minim de efort și investiție, în compost, cel mai bun fertilizant organic. Rețeta ideală de compost conține un amestec de resturi de plante verzi și brune și umiditate ridicată”, a explicat Constantinescu.

Specialiștii în agricultură folosesc două tipuri de compost pentru fertilizarea ecologică a grădinilor,

  • cel proaspăt, de sub două luni, care este pus sub arbori, arbuști, pomi fructiferi sau pentru a acoperi straturile de legume toamna, și
  • cel matur, de până la un an, la oricare din culturile de plante, inclusiv la gazon.

Related posts

Câte tipuri de pompe de apă sunt și cum alegi opțiunea potrivită?

Adina Meyers

O bază de tratament cu ape minerale va fi construită la Vizantea-Livezi, județul Vrancea – FOTO

Adina Meyers

Alegerea celui mai potrivit pistol de vopsit

Adina Meyers