Fundatiile VILLUM si VELUX acorda anul acesta premiul “Daylight and Building Component”, in valoare de 100.000 de euro, lui James Carpenter, architect din New York, sculptor si designer de lumina naturala.
Prin distinctiile acordate, cele doua fundatii detinute de Grupul VELUX sprijina proiecte de cercetare din domenii variate precum: stiinta, tehnologie, mediu, cultura. Anual, Grupul VELUX acorda premiul “Daylight and Building Component” unui specialist sau unui grup de specialisti care, prin lucrari artistice, stiintifice sau practice, contribuie esential la recunosterea valorii si importantei luminii naturale in mediul urban.
Castigatorul de anul acesta, James Carpenter, a jucat un rol important in proiectarea noii cladiri World Trade Center, cunoscuta sub numele de 7WTC, prima constructie ridicata pe acel loc dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Un alt proiect important al arhitectului premiat de Grupul VELUX este reabilitarea Muzeului Israel, din Ierusalim. Particularitatile lucrarilor sale sunt evidente in New York, unde, prin proiecte ambitioase, Carpenter a adus natura in mediul urban. De-a lungul carierei sale, Carpenter a colaborat cu unii dintre cei mai renumiti arhitecti ai lumii, printre care Norman Foster, Richard Meier & Skidmore, Owings & Merrill.
In cadrul unei ceremonii la Copenhaga in data de 2 martie 2010, arhitectul James Carpenter, in vârsta de 59 de ani, va fi premiat cu 100.000 de euro. Premiul, unul dintre cele mai generoase de acest fel, reprezinta recunoastera meritelor intregii sale activitati de proiectare, folosind lumina si alte fenomene naturale.
“Carpenter se numara printre putinii arhitecti care incearca realizarea unor legaturi intre masurabil si nemasurabil, natura si arhitectura”, spune Bjarne Thomsen, presedintele comisiei de jurizare. “In acest fel, lucrarile sale sunt surse de inspiratie pentru ceilalti, redefinind arta, stiinta luminii naturale si arhitectura, prin tendinte inovatoare, continut si know-how.”
“Consider ca exista doua moduri de a privi lumina naturala. Prima viziune, cea traditionala, presupune utilizarea acesteia pentru a dezvalui formele arhitecturale. Astfel privita, se poate spune ca lumina se afla in serviciul arhitecturii – este utilizata pentru a intensifica proiectul arhitectural. Cea de-a doua se bazeaza pe ideea ca lumina este informatie esentiala, arhitectura fiind cea care evidentiaza complexitatea fenomenului. Astfel arhitectura exista pentru a contura forta luminii naturale.”, declara James Carpenter, câstigatorul premiului “Daylight and Building Component”.
Distinctia este acordata de VILLUM FOUNDATION si VELUX FOUNDATION, grup de fundatii non-profit, ale caror baze au fost puse in 1971 de catre Villum Kann Rasmussen, inginer si inventator al ferestrei de mansarda. Fereastra a largit orizonturile arhitecturale, facilitând folosirea luminii naturale si a aerului proaspat si plecând de la inventia sa au fost puse bazele companiei VELUX. Anual, premiul „Daylight and Building Component Award” revine unui arhitect, cercetator, artist, inginer, pentru constientizarea importantei si utilizarea luminii naturale in mediul construit.