Lumina naturală din casele noastre ar putea sa fie subiect foarte atractiv pentru designeri și arhitecți, mai puțin însă pentru fiecare dintre noi, aflați în procesul de cumpărare sau renovare a unei locuințe. Dar, în contextul actual al Generației Indoor, să ne construim casele acordând importanță luminii naturale ar trebui să fie un scop în sine pentru fiecare proprietar.
Pentru că lipsa luminii soarelui ne face să ne simțim triști, obișnuim să spunem că lumina naturală ne creează o stare de bine. Faptele vorbesc de la sine:
– Eficiența angajaților a crescut cu 15% după ce aceștia s-au mutat în clădiri mai bine iluminate naturale;
– Elevii care învață în săli de clasă luminoase au obținut note cu 7-18% mai mari la testele standard, în comparație cu cei care învață în spații mai puțin luminoase;
– Ventilația, calitatea și cantitatea luminii naturale contribuie la reglarea ceasului biologic, astfel încât accesul la lumină ne facilitează o funcționare corectă a corpului.
Știai că petrecem 90% din timp, în spațiile închise?!
Facem un efort deosebit când ne alegem hrana și apa (2 kg/zi) și totuși, aerul pe care îl respirăm are un impact mai mare asupra sănătății noastre (15 kg/zi – 12,000 litri). Practic, 55% din consumul total de apă, hrană și aer pe durata vieții este aer din spațiul interior. Deci, este important nu doar ce mâncăm sau câte exerciții fizice facem, ci și în ce fel de locuințe trăim.
Potrivit ultimului studiu YouGov despre riscurile „Generației Indoor” (www.velux.ro/indoorgeneration), reiese că petrecem mai puțin timp în interior decât se întâmplă în realitate. Muncim în spații închise ventilate constant și iluminate artificial, facem sport în săli ce sunt lipsite de aer proaspăt și lumină naturală, iar timpul rămas îl petrecem în cămin, unde calitatea aerului interior este neglijată constant.
În realitate, ajungem să trăim 90% din timp în spații închise, adică mai mult de 21 de ore pe zi. Deși poluarea urbană este o problemă majoră, de cele mai multe ori calitatea aerului interior din clădiri și locuințe este considerată a fi superioară. Studiul dezvăluie informații alarmante despre ce se întâmplă în realitate, aerul interior ajungând să fie de până la cinci ori mai poluat decât cel din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor s-au dovedit unele dintre cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).
Lumină naturală optimă pentru o casă sănătoasă
Fiecare locuință ar trebui să fie proiectată ținând cont importanța luminii naturale, astfel încât să ne bucurăm cu adevărat de o locuință sănătoasă.
Chiar dacă nu sunteți specialist, luați în calcul și acest aspect și încercați să optimizați cantitatea de lumină naturală din interior, având în vedere mai mulți factori: orientarea casei, amplasarea ferestrelor în raport cu punctele cardinale și funcționalitatea încăperilor, alegerea dimensiunilor ferestrelor în funcție de suprafața totală, astfel încât să aveți suficientă lumină naturală pe timpul zilei.
Regulile sunt cât se poate de simple:
– Pentru a te asigură că lumina naturală este suficientă, împarte la 10 suprafața încăperii pentru a obține suprafața vitrată optimă de care ai nevoie
– Fii atent la dimensiunile ferestrelor: dacă îți dorești un iluminat interior corect, atunci iluminatul electric trebuie să nu fie necesar pe întreaga perioada a zilei
– Ai grijă la orientarea ferestrelor de mansardă: spre sud vei beneficia de expunere directă la soare, de aceea ferestrele trebuie sa fie accesorizate cu jaluzele sau rolete exterioare, dar vei beneficia de mai multă căldură în interior în timpul anotimpului rece
– Cu ferestrele orientate spre nord vei obține mai degrabă lumină naturală indirectă, reflectată, lumina soarelui pătrunzând direct doar vara.
– Cu ferestrele orientate spre est, lumina e caldă și aurie doar în prima jumătate a zilei, când soarele se află la o înălțime joasă, iar cu cele orientate spre vest, vei avea parte tot de lumină caldă și aurie, dar în a doua parte a zilei.
Construcția în sine, materialele calitative, alegerea ferestrelor cu suprafețe vitrate corespunzătoare, până la ventilarea corectă, toți acești factori contribuie în mod semnificativ la împiedicarea dezvoltării umezelii și a mucegaiului, inamicii mediului interior și ai sănătății noastre. De asemenea, o construcție corespunzătoare poate contribui la îmbunătățirea eficienței energetice, dar și la diminuarea facturilor indiferent de sezon.
Nu uita să aduci lumină naturală în fiecare încăpere, iar în cazul mansardei, trebuie să știi că ferestrele de mansardă oferă de două ori mai multă lumină decât cele verticale.
Fie că este vorba de tuneluri solare, ferestre de mansardă sau ferestre pentru acoperiș terasă, VELUX are o soluție de iluminat natural pentru casa ta. Vezi care ți se potrivește.
Informează-te pe www.velux.ro și fii la curent cu noutățile!