Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Istoria mașinii de spălat vase, o invenție a unei femei care nu a spălat niciodată vasele

În ziua de azi, mașina de spălat vase este un electrocasnic tot mai des întâlnit în casele românilor, pentru că prețul acestora nu mai reprezintă de ceva vreme un impediment. În plus, economisește timp, energie, apă, detergent și, la urma urmei, bani pentru oricine decide să înlocuiască buretele de spălat vase cu mașina de spălat vase. Cum a apărut, însă, această minune tehnologică, ce ne face tuturor viața mai ușoară?

Primele informații despre un aparat mecanic care spală vase au apărut în 1850, când Joel Houghton a patentat un astfel de aparat, acționat manual.

Mașina de spălat vase modernă a evoluat, însă, dintr-o invenție din 1886, a americancei Josephine Cochrane, ajutată de mecanicul George Butters. Aceasta era acționată tot manual și a fost prezentată la Expoziția Universală din Chicago, în 1893. Invenția sa a câștigat premiul 1 la categoria ”Cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată ritmului de muncă”. Josephine Cochrane provenea dintr-o familie de inventatori, întrucât unchiul său, John Fitch, era inventatorul vaporului cu aburi.

Cu adevărat interesant este faptul că Josephine Cochrane nu a inventat mașina de spălat vase pentru a-și face sie viața mai ușoară, întrucât ea, provenind dintr-o familie bogată, nu a spălat vase niciodată în viața ei. Americanca a inventat mașina de spălat vase pentru că încerca să găsească o metodă de a-și proteja vasele scumpe de porțelan chinezesc. Căsătorită cu William Cochran, om de afaceri și om politic, Josephine a rămas văduvă când avea doar 45 de ani. Se spune că inventarea mașinii de spălat vase a fost cea care a scos-o din datoriile pe care le-a lăsat în urmă soțul său și a ajutat-o să-și reconsolideze statutul social și financiar.

Modelele de mașini de spălat vase conectate permanent la o instalație de apă au apărut abia în 1920, fiind variante perfecționate ale invenției lui Josephine Cochrane. Elementele de uscare ale vaselor au fost adăugate în 1940. Popularizarea acestui electrocasnic a survenit inițial în baruri și restaurante, mașina de spălat vase fiind adoptată în locuințe abia începând cu anii 1970.

O mașină de spălat vase te scutește de spălarea vaselor manual, acțiune care îți ocupă circa trei săptămâni din an! În plus, economia de apă este substanțială, mașina de spălat vase având nevoie de jumătate sau chiar mai puțin din cantitatea de apă necesară pentru spălarea vaselor manual, la chiuvetă.

Related posts

Casa inspirata din arhitectura lumii

Adina Meyers

Amenajări și decorațiuni interioare potrivite pentru sezonul rece

Adina Meyers

Un decor cu personalitate

Adina Meyers