Ne adoram bebelusii, iar momentul in care reusesc sa adoarma este o bucurie si o victorie deopotriva. Ii privim zambind in somn, visand lucruri pe care noi nici nu ni le putem imagina, si am da orice sa le prelungim visarea. Si, desi nu exista o modalitate exacta de a prelungi somnul unui bebe, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-i asigura un mediu prielnic.
Temperatura si umiditatea din camera copilului sunt principalii factori care contribuie la crearea un ambient confortabil si, mai ales, sanatos pentru cel mic. Din pacate, umiditatea este de multe ori neglijata, discutandu-se mai mult despre temperatura aerului. Este esential sa stim insa ca un nivel de umiditate crescut favorizeaza aparitia mucegaiurilor responsabile de astm si alergii (mai ales in perioadele reci, cand ventilarea aerului este redusa), in timp ce un nivel scazut de umiditate usuca pielea si mucoasele respiratorii, ce actioneaza ca o bariera in calea bacteriilor inhalate. Asadar, daca bebelusii inspira un aer prea uscat, acesta le va irita nasul si faringele.
Pentru a fi sanatos si confortabil, nivelul de umiditate din camera copilului trebuie sa se situeze intre 50-55%. Hygrometrul este aparatul ce ajuta la determinarea procentului de umiditate din aer si este extrem de util in orice casa.
Pe timpul iernii, incalzirea locuintei usuca aerul si face ca nivelul de umiditate sa devina prea mic, uneori de numai 10% (mai mic decat in desertul Sahara, unde nivelul mediu de umiditate este de 25%). De aceea, este recomandat sa se foloseasca un umidificator, ce asigura o umidificare precisa, ce protejeaza mucoasa nazala si caile respiratorii. Preturile pornesc de la numai 200 lei, investitia fiind insignifianta in comparatie cu beneficiile de sanatate si confort.
Un umidificator cu ultrasunete transforma apa prin vibratii rapide in picaturi fine, iar un ventilator pozitionat in interior impinge picaturile in mediul ambiant si echilibreaza aerul. Modelul permite selectarea vaporilor de apa calzi sau reci, in functie de anotimp. Aparatul poate fi folosit si ca difuzor de arome, raspandind in aer o aroma relaxanta si binefacatoare. Functionarea silentioasa si eficienta il face potrivit pentru camera bebelusului.
In ceea ce priveste temperatura in camera celui mic, se recomanda ca in primele zile de viata sa se mentina o temperatura de 23-24 grade Celsius. Ulterior, ea trebuie scazuta treptat, ajungand la 20 de grade Celsius dupa 5-6 saptamani.
Aparatele de tratare a aerului sunt importante in camera copilului, deoarece ii asigura un mediu placut, sanatos si confortabil. In primele saptamani de viata, reglarea temperaturii corpului se face mai lent, de aceea este esential sa le asiguram bebelusilor un mediu prielnic in care sa adoarma mai usor si sa doarma confortabil.