LifeStyle

Cum ne poate influenta nivelul de umiditate din casa sanatatea?

Locuinta noastra trebuie sa reprezinte locul in care noi ne simtim cel mai bine, in care ne putem petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut si intr-o atmosfera perfecta. Din pacate, chiar daca totul pare sa fie perfect, un mic „dusman” ne strica toate planurile si buna dispozitie.

Este vorba de umiditatea din aer, care se afla la un nivel nu foarte confortabil pentru organismul nostru. Prea putine sunt persoanele care intr-adevar stiu ca nivelul de umiditate din camera ne poate influenta destul de mult sanatatea si modul in care noi ne simtim. Ne dam seama de acest lucru doar in momentul in care observam ca ceva nu este in regula cu noi.

De-a lungul timpului s-au scris mai multe articole despre nivelul optim de umiditate in camera si modul in care acesta se obtine, dar ele nu au avut un ecou prea mare, iar drept dovada stau multele locuinte in care umiditatea aerului reprezinta o adevarata problema pentru sanatate. Este destul de evident cine sunt cei mai afectati, nu-i asa? Exact. Copiii si persoanele in varsta. Ele sunt cele care resimt cel mai mult aerul prea uscat sau prea umed dintr-o incapere.

Aerul daca este prea uscat sau prea umed va crea un disconfort destul de accentuat la nivelul organismului nostru, iar in cazul in care suferim de unele afectiuni sau alergii, acestea se vor agrava. Un aer uscat, de exemplu, va duce la aparitia crustelor in nas, la uscarea mucoasei (care va duce la iritatii si afectarea „barierei” naturale impotriva microbilor si bacteriilor), precum si la iritatii la nivelul gatului. Un semn al faptului ca aerul este prea uscat il reprezinta mucozitatile in exces care apar la nivelul nasului.

Asadar, umiditatea este necesara, aerul uscat fiind daunator pentru corpul uman. Problema este ca si umiditatea in exces dauneaza, iar ea nu doar noua, ci si obiectelor de mobilier din jur sau podelelor (pe scurt, tot ceea ce este construit din lemn). De exemplu, daca umiditatea este prea ridicata, atunci caldura va fi resimtita mult mai puternic (o problema destul de mare in timpul verii), iar mobila si parchetul tind sa se umfle si sa fie afectate de pe urma umezelii. Mucegaiul si igrasia isi vor face simtita si ele prezenta, lucru care de asemenea va afecta in mod negativ sanatatea noastra.

O intrebare cat se poate de normala acum este: in camera care este nivelul de umiditate optim? Acesta poate sa varieze, fiind important sa fie cuprins intre 40 si 60%. In acest interval noi ne vom simti cel mai bine.

Nevoile insa difera putin in momentul in care in ecuatie intra si copiii, cu atat mai mult un bebelus. Asta pentru ca nivelul de umiditate in camera bebelusului trebuie sa fie unul cat mai constant si de preferat cuprins in intervalul 55-60%. Pana la urma vrei tot ce-i mai bun pentru mititelul tau, nu-i asa? In cazul in care nu stii cum sa masori nivelul de umiditate, atunci afla ca ai nevoie de un higrometru pentru aceasta operatiune. Dar la fel de bine te pot ajuta si termometrele moderne, care au si aceasta functie incorporata.

Cum putem obtine un nivel ideal al umiditatii in camera? Sunt mai multe posibilitati, in functie de ce avem noi mai exact nevoie: sa scadem sau sa crestem umiditatea. Putem fie sa apelam la plantele care sunt capabile sa absoarba umiditatea in exces din aer, fie sa cumparam un dezumidificator ori un umidificator (este destul de clar care este rolul pe care fiecare dintre cele doua il joaca, nu-i asa?).

Pe piata din Romania pot fi gasite foarte multe modele de dezumidificatoare si umidificatoare, preturile fiind unele cat se poate de diverse. Tehnologiile care stau la baza lor sunt si ele diferite, de la un model la altul, fiecare dintre ele aducand anumite avantaje si dezavantaje. Este important sa te documentezi si sa citesti cat mai multe review-uri pentru a avea siguranta ca ai luat cea mai buna decizie pentru nevoile tale. In cazul in care nu iti place sa jonglezi cu cele doua aparate (pentru ca nevoile se vor schimba de la un anotimp la altul) atunci poti foarte bine sa iti indrepti atentia catre un aparat de tip 3 in 1, care joaca nu doar rolul de dezumidificator si umidificator, ci si pe cel de purificator de aer. Preturile sunt, desigur, ceva mai ridicate in cazul acestora, deoarece si tehnologiile sunt altele.

Related posts

Noblesse Interiors organizează cea de-a șaptea ediție a competiției Insign Awards

Adina Meyers

Aspiratorul Electrolux Ergorapido 2 in 1: ajutorul instant de dupa mesele in familie

Adina Meyers

Cum a fost la deschiderea expoziției When South Meets North din cadrul Romanian Design Week 2017

Adina Meyers