Intr-o amenajare, un rol important in crearea atmosferei dorite este reprezentat de materialele textile, prezente sub forma pernelor decorative, a pledurilor, asternuturilor, covoarelor, draperiilor si perdelelor.
Prin simpla inlocuire a acestora, se schimba aspectul spatiului, uneori chiar stilul acestuia. Alaturi de covor, modul in care alegem sa tratam ferestrele detine cea mai mare pondere asupra impactului vizual creat prin intermediul materialelor textile.
Uneori, este dificil sa decidem ce anume sa alegem pentru ferestrele din locuinta noastra. Sa optam pentru sistemul clasic care presupune prinderea pe o galerie sau sina a unei perdele si a unei draperii, sau sa alegem simplitatea si eficienta jaluzelelor fie ca sunt ele romane sau de tip roleta? O alta varianta ar fi imbinarea celor doua sisteme: jaluzele si draperii. Dar sa le luam pe rand!
Ocupand o suprafata mai mare comparativ cu jaluzelele, draperiile si/sau perdelele incadreaza diferit ferestrele, cu ajutorul lor putandu-se crea corectii vizuale. Mai exact, o incapere poate parea mai inalta prin simpla amplasare a sinei de prindere pe tavan sau prin fixarea galeriei la cativa centimetri sub tavan.
Totodata, draperia si/sau perdeaua pot acoperi doar fereastra sau se pot extinde pe suprafata partiala sau totala a peretelui pe care este aceasta amplasata, dand impresia ca dimensiunile zonei vitrate sunt mai mari comparativ cu cele reale. Prin alegerea unei draperii si/sau perdele a carei lungime atinge podeaua, senzatia de grandoare a unui spatiu este amplificata.
Intr-un interior minimalist sau contemporan, prezenta jaluzelelor de tip roleta este des intalnita, pe cand ruloul roman este integrat cu precadere in interioarele clasice sau rustice. Sistemul lor de prindere permite fixarea acestora fie direct pe tamplaria ferestrei, fie pe perete sau tavan. Sunt perfecte pentru fereastra din bucatarie, mai ales daca aceasta este amplasata deasupra chiuvetei. Materialele textile folosite la fabricarea lor sunt disponibile intr-o varietate de modele si texturi, inclusiv sub forma materialelor blackout ( cele care nu permit patrunderea luminii naturale pe timpul zilei ).
Daca alegi combinatia jaluzea + draperie, vei avea un control mai mare asupra cantitatii de lumina naturala care patrunde in incapere, comparativ cu varianta perdea + draperie. In cazul in care optezi pentru un material imprimat pentru jaluzea, indicat este ca draperia sa fie uni, si viceversa. Pe de alta parte, daca fereastra iti ofera o panorama de care tu doresti sa te bucuri in fiecare moment al zilei, o poti lasa pur si simplu libera.
Autor: Flavia Lorena Irimescu, Decorator de interior
Telefon: 0747666473
Sursa foto: www.pinterest.com