Este moale, uşoară, confortabilă, călduroasă, hipoalergenică şi se întreţine simplu – iată „potretul-robot” al pilotei perfecte, pe care mulţi dintre noi o căutăm asiduu mai ales acum, la începutul sezonului rece. Însă pentru a o găsi uşor, este foarte important ca, înainte de a porni prin magazine, să răspundem la următoarele întrebări: cum ne place să dormim? suntem friguroşi sau ne place senzaţia de răcoare? ne dezvelim sau ne foim în timpul somnului? suferim de vreo alergie? Astfel, vom şti exact ce vrem, iar ulterior vom avea siguranţa că am făcut alegerea cea mai bună.

Pentru că frigul s-a instalat deja şi afară, şi în locuinţe, iar tendinţa multor persoane este să dea buzna în primul magazin şi să cumpere pe fugă o pilotă cât mai călduroasă, vă oferim câteva sfaturi utile, care să vă ajute să faceţi această achiziţie într-un mod inteligent.
În primul rând, trebuie să ştiţi cam care sunt opţiunile pe care le aveţi la dispoziţie. Ei bine, chiar dacă la prima vedere par toate la fel, pilotele se diferenţiază în funcţie de mai multe criterii, dintre care le amintim pe cele mai importante: sezonul (există pilote pentru sezonul cald, pentru sezonul rece şi pentru toate sezoanele); materialul din care sunt realizate (naturale şi sintetice); dimensiunile. 
 

Pilotă naturală sau sintetică?

Este o întrebare care vă pune şi pe voi în încurcătură? Pentru a vă ajuta să găsiţi răspunsul, vă oferim o prezentare succintă a acestora, cu avantajele şi dezavantajele lor.
 

Pilotele naturale, cu umplutură din puf şi pene de gâscă, lână sau bambus, reprezintă o alegere excelentă pentru sezonul rece, întrucât sunt foarte călduroase şi rezistente (au o durată de viaţă de până la 10 ani), însă şi preţul lor este pe măsură.
Puful şi penele de gâscă: permit circularea foarte bună a aerului în interiorul pilotei şi absorb umiditatea; cu cât umplutura are mai mult puf de gâscă, cu atât pilota este mai călduroasă, mai lejeră şi mai voluminoasă.
Lâna: este cea mai utilizată fibră de origine animală; datorită conţinutului de lanolină, ea menţine temperatura constantă şi oferă protecţie atât împotriva căldurii în timpul verii, cât şi împotriva frigului în sezonul rece; este recomandată celor care transpiră în mod excesiv, deoarece are capacitatea de a absorbi umiditatea fără a se umezi; o pilotă cu umplutură de lână este ideală pentru orice anotimp, hipoalergică şi 100% naturală.
Bambusul: oferă răcoare vara şi căldură iarna; fibra de bambus este cu 40% mai absorbantă decât cea de bumbac; datorită proprietăţilor antistatice ale acestei plante, pielea nu se lipeşte de pilotă; are proprietăţi antimicrobiene; o pilotă cu umplutură din bambus este ideală pentru persoanele care suferă de alergii şi astm.
 

Pilotele sintetice sunt mai accesibile ca preţ comparativ cu cele naturale, uşoare, tratate împotriva alergiilor, dar au o durată de viaţă de 5 ani, mai scurtă decât a pilotelor naturale. Umplutura acestora este realizată dintr-o mare varietate de fibre sintetice, cea mai fină dintre acestea fiind nanofibra, un material ideal pentru copii şi persoanele care suferă de alergii. Despre nanofibră trebuie să ştiţi că: imită puful de gâscă şi nu provoacă alergii; menţine pilota în forma iniţială şi nu absoarbe praful; reţine mult aer în interior; absoarbe transpiraţia şi permite o bună circulare a aerului în interiorul pilotei, pentru un somn sănătos şi odihnitor.
 

Bine de ştiut

– Asemenea saltelei şi pernei, şi pilota are nevoie de toată atenţia voastră atunci când o alegeţi, întrucât contribuie într-o mare măsură la un somn odihnitor.
– Indiferent că sunt naturale sau sintetice, mici sau mari, pilotele trebuie scuturate şi aerisite periodic. De asemenea, trebuie spălate o dată-de două ori pe an, preferabil la o curăţătorie ecologică, conform informaţiilor de pe etichetă.
– Atunci când alegeţi dimensiunea pilotei, ţineţi cont că aceasta trebuie să fie mai mare decât patul, pentru a vă asigura confortul dorit. De pildă, un pat cu lăţimea de 140 cm necesită o pilotă de 240 x 220 cm, iar unul de 160 cm, o pilotă de 226 x 220 cm.
– Pilotele care au feţele casetate (carouri, dungi, cercuri etc.) sunt considerate mai bune, deoarece umplutura nu „migrează”, rămânând într-un strat uniform pe toată suprafaţa lor

Related posts

Refugiu romantic cu multe idei de amenajare

Adina Meyers

Idei pentru decorarea pereților

Adina Meyers

Tu stiai de aceste avantaje si dezavantaje ale folosirii tapetului in designul interior?

Adina Meyers