A trecut mult timp de când ai renovat ultima oară casa la interior, iar aspectul actual e cam inestetic. Gresia și faianța din baie și bucătărie sunt atât de vechi încât musai trebuie să le schimbi până la Crăciun. Parchetul din dormitor e deteriorat și scârțâie, încât mai bine l-ai înlocui cu totul, iar pe hol cu siguranță ai nevoie de altă mochetă.
Placare peste placare
În ceea ce privește gresia și faianța, să le dai jos e o mare bătaie de cap. Plăcile ceramice vechi, la care adesea în loc de adeziv special s-a folosit ciment, se scot greu, cu multă muncă, mizerie și zgomot. Dacă ar exista o soluție mai simplă? Și chiar mai ieftină. Salvarea ta se numește placare peste placare. Adică pui gresia nouă direct peste cea veche.
Înainte să te apuci de treabă, trebuie să te asiguri că gresia veche este perfect plană, dură și rezistentă. O poți testa cu rigla și cu un ciocănel. Plăcile care sună a gol trebuie scoase, parțial sau total, iar golurile acoperite cu mortar, pentru a aduce pardoseala la nivel. Previi astfel eventualele defecte de montaj ale noii pardoseli, precum și fisurile ulterioare.
Montarea parchetului masiv
Înainte de montarea unei pardoseli din lemn este foarte important să pregătești stratul suport.
Sistemul de montaj include patru straturi, în această ordine: șapa de egalizare grosieră, amorsa, șapa autonivelantă și adezivul. Recomandarea este ca această operațiune să fie realizată de profesionști în domeniu.
Schimbă mocheta veche!
Spre deosebire de parchet, mocheta se montează relativ ușor. Într-o primă etapă, asigură-te că pardoseala este bine curățată și nu mai există pe ea resturi sau impurități. Planeitatea suprafeței în acest caz este foarte importantă și se poate realiza ușor prin turnarea unei șape autonivelante. După ce te-ai asigurat că ai îndeplinit condițiile menționate mai sus, derulează mocheta pe întreaga suprafață pentru a te asigura că ai destul material pentru intreaga cameră.
Înainte de a începe montajul, verifică dacă materialul de pardoseală, adezivul și suportul sunt aclimatizate la o temperatură adecvată. Finisajele trebuie dezasamblate cu câteva ore înainte de montaj, pentru aclimatizare și eliminarea tensiunilor datorate ambalajului.
Indiferent dacă vei face aceste lucrări în regie proprie sau cu profesioniști, ai grijă să alegi cele mai bune materiale. Nu doar gresia, parchetul și mocheta trebuie să fie de calitate, dar și ce pui sub ele!
Pentru a îmbunătăți aderența materialelor, folosește o amorsă puternică, precum Eco Prim Grip de la Mapei.
Eco Prim Grip are caracteristici excelente de aderenţă, rezistenţă la apă și la îmbătrânire. După aplicare, garantează obţinerea unei suprafeţe rugoase, cu rol de punte de aderenţă, ideală pentru tencuieli, gleturi, produse de nivelare sau șape autonivelante, asigurând aderenţa la suporturi netede, lise și puţin absorbante și de asemenea reduce și uniformizează absorbţia de apă a suporturilor absorbante pe care este aplicat.
După uscare, garantează o aderenţă și lipire puternică a oricăror amestecuri pe bază de ciment, la diferite tipuri de strat suport ca: beton, BCA, bolţari de ciment, cărămidă, piatră, plăci de gips carton, lemn, plăci ceramice, metal, tencuieli, ipsos, etc.
Eco Prim Grip este un latex gata de utilizare, de culoare gri, ce se aplică foarte ușor cu un trafalet sau cu o bidinea.
Gresia se va aplica numai după ce amorsa Eco Prim Grip s-a uscat complet. Timpul minim de așteptare pentru uscare este între 15 și 60 minute și depinde de condiţiile de mediu și absorbţia substratului. Datorită rugozităţii materialului uscat, este posibil să aplici un al doilea strat de amorsă peste primul, după o perioadă mare de timp.
Spor le treabă!