LifeStyle

Caiac si windsurf pentru distractie pe apa

Fie ca mergeti la munte sau la mare, sfatul nostru este sa incercati sporturile nautice specifice acestor zone. Garantat, distractia va fi maxima!

Plimbarile cu caiacul se pot practica pe rauri, lacuri, mare sau rauri de munte, practic oriunde exista apa la un nivel minim de aproximativ 30 cm adancime. La noi, zonele de mare interes sunt cele din Delta Dunarii, la mare, pe lacurile naturale sau de acumulare.

Pentru practicarea caiacului de apa repede, raurile de munte au debit corespunzator, mai ales primavara, in perioada dezghetului (martie, aprilie). 

Caiacele de agrement sunt destinate caiacistilor amatori, interesati de pescuit, de privirea pasarilor, de fotografie sau de o plimbare linistita pe un lac sau pe un curs de apa curgatoare. Comparativ cu alte caiace, cele de agrement au un cockpit mai mare pentru acces usor si sunt mai late, ceea ce le ofera mai multa stabilitate. Mai scurte, caiacele de agrement sunt mai usor de manevrat pe apa sau in afara ei. 

Echipamentul de baza pentru agrement consta in: caiac, padela (un fel de vasla cu pala la ambele capete), vesta de salvare, iar pentru whitewater kayaking (coborare pe ape repezi) se adauga obligatoriu casca si costum de neopren. 

Caiacul de agrement (practicat pe lacuri, rauri cu apa linistita, in Delta sau la mare) este un sport accesibil publicului larg, un sport care poate fi practicat impreuna cu toata familia (exista caiace pentru doi adulti, doi adulti si doi copii, chiar si trei adulti). Nu necesita cursuri pentru invatare; practic oricine poate manevra un caiac din prima zi.

In schimb, caiacul de apa repede (whitewater kayaking) necesita o buna experienta, cunoasterea unor tehnici speciale de manevrare a caiacului, de abordare a obstacolelor de pe cursul de apa, precum si a tehnicilor de salvare.

Caiacul este un sport care se poate practica tot timpul anului, din februarie pana in noiembrie, conditiile meteo nefiind relevante deoarece exista echipament special pentru protectia termica.

Pretul de pornire al unui echipament de baza este de 1.300 lei si poate ajunge pana la 7.000 lei, in functie de model, de materialul din care este facut caiacul, de imbunatatirile pe care le are fiecare model (compartiment bagaje, carma, suport picioare, linii de supravietuire etc.)

Windsurf-ul se practica la noi la Marea Neagra (Mamaia, Vama Veche), pe Herastrau, pe Lacul Morii, dar si in alte locuri din tara.

Un incepator are nevoie de ceva conditie fizica pentru a rezista o sesiune pe apa si de cateva lectii pentru a invata sa manevreze vela si sa isi tina echilibrul. Exista cateva scoli de windsurf la noi, cum ar fi cea de pe Lacul Morii.

Echipamentul pentru un incepator consta in placa si grement (vela, catarg, ghiu), costum si incaltaminte de neopren. Este recomandata vesta de salvare.

Un echipament complet costa intre 1.100 si 1.300 euro. 

Placa se alege in functie de nivelul de experienta (incepator, mediu, avansat) si de greutate.

La noi, windsurf-ul se practica incepand cu luna aprilie si pana in septembrie, in functie de conditiile de vant si de temperatura apei. Directia vantului se prefera paralela cu malul, si nu se iese niciodata cand vantul bate spre larg.

 

Related posts

Black Friday la birouri!

Adina Meyers

Anul bisect iti aduce mai mult timp, iar Arctic mai mult spatiu

Adina Meyers

Romania, in TOP3 cele mai dinamice piete din Europa pentru tigla GERARD

Adina Meyers