Amenajari Interioare

Ce trebuie sa stim despre mansardarea casei?

Pe langa aerul cochet pe care il da unei case, mansarda aduce si o marire considerabila a suprafetei utile, iar acest spatiu poate capata diverse functiuni, de la loc de relaxare la birou sau chiar dormitor.

Mansarda este acel loc al casei unde petrecem de obicei cateva clipe de liniste sau unde puteam desfasura diferite activitati. Poate cel mai important avantaj al ei este ca sporeste considerabil suprafata utila a locuintei. Apoi, pentru ca beneficiaza de deschideri largi, mansarda se poate compartimenta, de regula, dupa bunul plac, beneficiind astfel de un spatiu care sa capete diverse destinatii: birou, atelier, sala de sport, loc de joaca pentru copii sau, de ce nu, chiar dormitor. In plus, se construieste rapid si cu usurinta, lucrarile nefiind foarte complicate. Daca nu aveti un astfel de spatiu si doriti sa amenajati unul, iata ce ar trebui sa stiti!

Realizati o expertiza tehnica

Inca de la bun inceput va trebui sa tratati lucrurile cu atentie, deoarece mansardarea unei case preupune extinderea constructiei pe orizontala, ceea ce inseamna, pe de o parte, o incarcatura in plus a structurii de rezistenta, iar pe de alta, posibilitatea unor modificari structurale ale casei. Din acest motiv, nu este indicat sa va apucati de treaba fara a va consulta in prealabil cu un specialist care sa evalueze intreaga situatie si sa recomande solutia optima. In cazul in care casa nu poate sustine mansarda, va fi nevoie de un proiect tehnic detaliat, iar structura va fi intarita cu grinzi si stalpi de sustinere.

Daca aveti o constructie deja finalizata, pentru realizarea mansardei va trebui sa obtineti un certificat de urbanism si bineinteles autorizatie de construire. Pentru aceasta este bine sa discutati in primul rand cu un arhitect, care sa realizeze un proiect unde sa tina cont de dorintele voastre si sa determine daca structura de rezistenta a actualei locuinte suporta sau nu greutatea unui nou etaj. De asemenea, el va poate ajuta si in ceea ce priveste partea de documentatie.

Estimati costurile!

Nu va apucati de treaba pana nu estimati si costruile aferente construirii unei mansarde si vedeti cat de rentabile sunt aceste lucrari. Preturile nu sunt foarte mari, in raport cu avantajele pe care le ofera mansardarea popriu-zisa, insa nu trebuie scapate din vedere cheltuielile adiacente: instalatii, consolidari, termoizolatii, hidroizolatii etc.

Structura mansardei trebuie sa fie usoara

In majoritatea cazurilor, specialistii recomanda ca mansarda sa fie realizata pe o structura usoara, evitandu-se zidaria din beton si caramida pentru a nu ingreuna prea mult grinzile si stalpii intregii constructii. Materialul cel mai des folosit in aceasta situatie este lemnul, care pe langa faptul ca este estetic, este si destul de accesibil din punctul de vedere al costurilor. In plus, o asemenea structura nu este foarte complicat de construit, lucrarile desfasurandu-se destul de rapid.

O mansarda din lemn are o structura de rezistenta realizata din dulapi din lemn bine uscati, tratati ignifug si impotriva daunatorilor. Dulapii se prind de placa etajului inferior cu suporturi de fier si suruburi speciale. Astfel se asigura o rezistenta sporita intregului schelet al mansardei, care in final va arata ca o tesatura din lemn, bine inchegata si foarte rezistenta. Dupa ce scheletul din lemn a fost realizat, urmeaza inchiderea mansardei, care de obicei se face cu placi de OSB, peste care se aplica termoizolatia, urmand ca la interior peretii sa fie finisati cu gips-carton. Compartimentarea se realizeaza, de regula, tot cu gips-carton, datorita flexibilitatii sale in lucru si faptului ca este destul de usor in comparatie cu alte materiale de constructie.

Alegeti acoperisul potrivit

Cand vorbim de mansarde, un lucru important ce nu trebuie scapat din vedere este invelitoarea, deoarece de ea depinde pana la urma protejarea intregii cladiri, influentand semnificativ si aspectul estetic al acesteia. Este bine sa optati pentru o invelitoare care sa nu ingreuneze prea mult structura. Nu uitati ca vor trebui lasate si locuri speciale pentru ferestre. De aceea, este bine ca invelitoarea sa fie etansa, dar sa ofere si posibilitatea alegerii culorii si modelului preferat. Indiferent de tipul si forma mansardei, asigurati-va ca acoperisul este bine izolat cu ajutorul membranelor bituminoase sau anticondens. Foarte importante sunt si sistemele de scurgere, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate; astfel veti evita neplacerile cauzate de ploi si intemperii.

Izolati bine mansarda!

Pe langa o buna izolare a acoperisului (care se impune in cazul mansardei), foarte importanta este si izolarea peretilor, de care va depinde pana la urma obtinerea confortului dorit. La pereti, cele mai frecvente materiale temoizolante sunt polistirenul expandat si vata minerala. Protejarea si eficienta termosistemului vor fi asigurate de folia anticondens montata sub invelitoare si de bariera de vapori aplicata peretilor interiori. Aceste folii pot imbunatati substantial termoizolatia, daca sunt corect alese. Foarte importanta este si montarea unei folii protectoare care sa impiedice supraincalzirea mansardei. Aceasta se prinde cu ajutorul unui capsator atat pe tavan, direct de astereala, cat si pe interiorul peretilor.

Nu in ultimul rand, protejati ferestrele mansardei de soarele arzator al verii cu obloane sau rulori termoizolante. De exemplu, rulourile exterioare pot reduce conductivitatea termica a ferestrelor cu 70%, astfel ca, intr-o incapere dotata cu rulouri, temperatura se reduce pe timp de vara cu aproximativ 5 °С, indiferent de tipul de geam. Acestea filtreaza razele UV si previn formarea efectului de sera. Pana la urma, cateva grade in plus sau in minus pot face diferenta intre confort si disconfort.

Atentie!

La mansarda se vor izola atat acoperisul, cat si peretii. In dreptul ferestrelor, in partea superioara, aceasta operatiune se face orizontal, iar in partea inferioara se face vertical, pentru a evita formarea condensului.

Text: Costel Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

 

Related posts

Becurile inteligente sunt o investitie care merita atentia ta?

Adina Meyers

Casa de vacanta sarmanta de pe varful dealului

Adina Meyers

Cum alegi tapetul potrivit pentru casa ta

Adina Meyers