Daca in urma cu 20 de ani ferestrele din PVC au intrat pe piata din Romania din dorinta de a tine pasul cu arhitectura moderna, in prezent s-au transformat in solutii economice si durabile care raspund necesitatii de economisire a energiei. Gealan, liderul pe piata locala de profile din PVC pentru ferestre si usi, raspunde normelor Uniunii Europene referitoare la consumul energetic aproape de zero al cladirilor, prin furnizarea unor ferestre si accesorii eficiente.
Gealan ofera inca din 2014 cele mai eficiente solutii care raspund intr-un mod economic cerintelor inalte ale standardului de casa pasiva, chiar daca prevederile Directivei 2010/31/UE, privind performanta energetica a cladirilor, se aplica incepand cu anul 2018. De atunci, toate cladirile noi publice vor fi proiectate cu un consum energetic aproape de zero, urmand ca din 2020 cerinta sa se aplice si la cladirile private noi.
Alegerea corecta a tamplariei din punct de vedere al izolatiei termice se face coreland proprietatile de izolatie ale componentelor principale, rama si geamul, pentru care definitorii sunt valorile coeficientilor de transfer termic: Uf pentru rama si Ug pentru pachetul de geam termoizolator. Coeficientul de transfer termic Uw se calculeaza in baza celor doua valori si arata cat de mult izoleaza fereastra. Astfel, cu cat valorile Uw sunt mai scazute, cu atat pierderile de caldura prin fereastra se diminueaza.
Conform normativelor actuale in izolatia cladirilor din Romania, o fereastra standard din punct de vedere energetic este caracterizata de Uw max=1.3 W/mpK. Pentru a obtine rezultatele optime, aveti in vedere ca geamul trebuie sa aiba valoarea Ug max=1.1 W/mpk, iar in cazul ramei, tineti cont de o valoare de referinta Uf max=1.2–1.3 W/mpk. Specialistii recomanda ca montarea unui geam cu caracteristici inalte de izolatie termica sa fie facuta pe rame puternic izolatoare si astfel, se vor obtine ferestre performante cu valori Uw ≤ 1.1.
Performanta termoizolanta a ferestrei este determinata, in principal, de echilibrarea valorilor Uf si Ug şi nu este influentata de numarul de camere al profilului sau de folosirea profilelor cu miez reciclat. De asemenea, norma germana de calitate RAL recunoaste in egala masura eficienta energetica a profilelor de clasa A si B, diferenta dintre ele fiind data de grosimea peretilor exteriori, factor care nu reprezinta criteriu de performanta termica.
Gealan vine in sprijinul consumatorilor romani cu elemente unice si inovatoare, care contribuie la atingerea performantei termice. În fruntea produselor eficiente energetic se afla sistemul Futura, dezvoltat pentru a atinge cele mai bune proprietati de izolare termica, respectand standardul de casa pasiva, in conformitate cu IFT Rosenheim. Ferestrele Gealan cu eficienta de casa pasiva reduc substantial pierderile de energie termica si implicit, costurile de incalzire sau racire a casei sunt minimizate. În plus, rezistenta termica a ferestrei poate fi amplificata prin folosirea rulourilor si obloanelor cu permeabilitate la aer medie spre scazuta.
Mai multe informatii despre eficienta si performanta energetica a ferestrelor sunt disponibile pe www.ferestrepentrucasepasive.ro.