LifeStyle

Inovatii care depasesc granitele Pamantului

Incepand cu anul 1969, cand Apollo 11 a aterizat pe Luna cu primii oameni, americanii Neil Armstrong si Buzz Aldrin, si pana la recentele descoperiri despre craterul Gale de pe Marte, un fost mare lac, expertii au incercat sa depaseasca noi limite si sa descopere ceea ce era necunoscut pana atunci. Pentru ca acest lucru sa fie posibil si echipamentele sa functioneze corespunzator intr-un mediu diferit de cel terestru, a fost nevoie de un numar impresionant de studii si cercetari pentru realizarea unor materiale capabile sa asigure rezistenta necesara la radiatii.

Carbura de siliciu produsa de Saint-Gobain Ceramic Materials a fost folosita pentru a produce oglinzi si rame speciale ale caror caracteristici sa le permita sa reziste in spatiu. Foarte rigid si rezistent la socuri termice, acest produs previne oboseala mecanica si deteriorarea cauzata de radiatiile din spatiu. De asemenea, Saint-Gobain Crystals a produs si senzori de scintilatie, utilizati pentru detectarea radiatiilor in spatiu (neutroni si raze gamma).

Dispozitivele de etansare de inalta performanta OmniSeal, produse de Saint-Gobain Performance Plastics, sunt fabricate cu Fluoroloy si componente de poliamida din seria Meldin 7000, putand rezista la temperaturi extreme. Acestea se regasesc in sistemele de conectare fluid-gaz, in sistemele de presurizare si in combustibil sau in interiorul altor pompe de fluid din interiorul motoarelor de rachete. De asemenea, acestea sunt renumite pentru auto-lubrifiere, frecare redusa si rezistenta la uzura.

Saint-Gobain are o contributie extraordinara in aceasta industrie, iar in semn de recunoastere pentru serviciile sale remarcabile in calitate de furnizor-cheie, numele Grupului a fost prezent pe ecusonul misiunii SpaceX.

Industria aerospatiala ne-a facut mereu curiosi in ceea ce priveste viitorul, iar recentele descoperiri au dovedit ca pot fi atinse granitele imposibilului. Aceasta industrie este extrem de inovatoare, deschisa la nou si intotdeauna nerabdatoare sa extinda limitele tehnologiei. Lucram din greu pentru a oferi produsele potrivite pentru aplicatiile potrivite si suntem echipa potrivita de ingineri care asista industria aerospatiala cu viziunea sa si care indeplineste asteptari ridicate.”, a declarat Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain din Romania.

Cele mai importante contributii ale companiei Saint-Gobain care au ajutat la descoperiri incredibile despre spatiu:

– Oglinzile si cadrul principal pentru telescopul spatial al satelitului european Gaia. Misiunea are ca scop construirea unui catalog 3D al spatiului, cu un continut de aproximativ 1 miliard de corpuri astronomice, in principal stele (aproximativ 1% din corpurile ceresti ale Caii Lactee). Nava spatiala va monitoriza stelele targetate de aproximativ 70 de ori intr-o perioada de cinci ani. In plus, se asteapta ca satelitul Gaia sa detecteze mii, chiar zeci de mii de planete de marimea lui Jupiter, dincolo de sistemul solar.

– Spectrometrul de raze gamma, care a descoperit apa sub forma de gheata pe suprafata Lunii in timpul misiunii Lunar Prospector. Obiectivul spectrometrului de raze gamma a fost sa cartografieze abundenta de elemente aflate pe suprafata Lunii. Acesta a fost conceput pentru a inregistra spectrul de raze gamma si neutronii emisi in urma dezintegrarii radioactive a elementelor cuprinse in scoarta Lunii.

– Saint-Gobain a furnizat sigilii pentru cele mai multe rachete lansate in ultimii 60 de ani, inclusiv cele mai recente rachete SpaceX.

– Robotul NASA Curiosity dispune de sine echipate cu rulmenti Rulo in bratele sale robotice, precum si instrumente de stergere de foraj si de suprafata. Detectorul de radiatii al robotului utilizeaza un scintilator de plastic produs de Saint-Gobain Crystals, care detecteaza si identifica neutronii. Acest material emite lumina atunci cand este expus la radiatii. Apoi, un senzor transforma acest lucru intr-un semnal electric, care ofera catre NASA date despre nivelul radiatiilor de pe suprafata planetei.

Grupul este implicat in constructia unora dintre cele mai uimitoare dispozitive spatiale capabile sa se intoarca pe Pamant cu cantitati semnificative de marfuri, dar si in realizarea unora dintre cele mai fiabile rachete din lume, cu un istoric de mai multe lansari de succes.

 

 

 

 

Related posts

Grupul profine extinde unitatea de productie din Pirmasens

Adina Meyers

Facem singuri curatenie sau apelam la o firma specializata?

Adina Meyers

Gesturile mici conteaza in Catalogul IKEA 2016

Adina Meyers