Text: Otho Estate

Trendurile sunt sezoniere, vin si trec fara sa le simti. Dar pasiunile adevarate trec cu brio testul timpului, iar stilul bunului-gust este etern, asa incat nu trebuie sa-ti faci griji ca vei fi nevoit sa-ti redecorezi casa la fiecare trei luni.

Dovada – vie, am putea spune, la cat este de vibranta – a acestui lucru este stilul retro, periodic reinventat, dar cumva mereu acelasi. Poate design-ul anilor ’60 te-a prins atunci cand ai devenit fanul serialului Mad Men sau poate ai fost dintotdeauna genul retro, cert este ca acum te afli in punctul in care vrei sa-i insufli si locuintei tale aerul chic al mijlocului de secol XX si ai nevoie de un loc din care sa incepi. Noi iti sugeram sa pornesti din living, centrul casei tale, camera care va schimba aspectul intregii locuinte.

Stilul retro poate fi cu usurinta reperat dupa cateva trasaturi, cum ar fi predominanta culorilor vii – galben, roz, rosu, portocaliu, albastru deschis – si a colturilor rotunjite, dar si imbinarea elementelor futuriste – elemente metalice, seminee cu design neconventional – cu cele clasice, cum ar fi mobila si peretii de lemn.

Poti incepe prin cateva elemente de detaliu, ca sa te convingi daca vrei sa faci o schimbare dramatica. Incearca un covor pufos si moale cu modele geometrice liniare sau un set de fotolii in culori vii. Daca ti se pare ca iti transmit un vibe pe care ti-ar placea sa-l simti in permanenta, treci la pasul urmator si fa un upgrade intregii camere. Poti sa alegi un set cu canapea si scaune asortate, ca in prima imagine, care sa complementeze look-ul setat de covor, sau poti sa ramai la un covor alb simplu, caruia sa-i aduci in completare un set de fotolii bleu cu manere din lemn, ca in imaginea a doua.

Patternurile geometrice sunt un must, fie ca preferi sa le pastrezi ca un accesoriu discret pe pernutele de pe canapea sau vrei sa-ti ia ochii si le plasezi pe peretele accent, asortandu-le mobilier corespunzator.

Daca esti mai curajos, poti sa mergi cu un nivel mai sus si sa accesorizezi camera cu un semineu cu aspect futurist, bineinteles tot in culori vii si neaparat cu aspect finisat, care sa te transpuna in universul anilor ’70 pe care l-ai cunoscut in Portocala Mecanica.

Tavanul iti ofera si el ocazia sa iesi in evidenta. Daca locuiesti intr-o mansarda, treaba e ca si facuta. Nu mai trebuie decat sa iti varuiesti tavanul inclinat intr-o culoare puternica si voilà, ai adus un plus de glamour à la anii ’60 direct in sufrageria ta. Daca ai la dispozitie un spatiu mai extins, nu te teme sa apelezi la un tavan fals cu un design funky, colorat si el intr-o culoare potrivita, cum ar fi portocaliu. Am stabilit, pana in punctul acesta, ca stilul retro inseamna sa faci din orice incapere un loc fabulos, care sa te umple cu energie prin culorile puternice pe care le arboreaza fara teama.

Ca sa nu aglomerezi foarte tare podeaua, fara sa reduci prea mult numarul de scaune, incearca un scaun suspendat gen glob de sticla, accesorizat cu o pernuta pufoasa asortata cu covorul. Sau, pentru un look mai rustic, poti opta pentru un scaun suspendat, din rachita. In loc de pernuta, foloseste o patura cu motive geometrice.

Decorarea peretilor nu trebuie nici ea ignorata. Opteaza cu incredere pentru un tablou mare, in stil Andy Warhol, inrameaza postere de film sau reclame vintage in dimensiune originala. O alta optiune ar fi o serie de tablouri mai mici, colorate si asimetrice, dispuse pe toti ceilalti pereti din jurul peretelui accent.

Lampile si lustrele supradimensionate, metalice sau disco, sunt si ele un element-cheie in stilul retro. Atat timp cat nu incomodeaza circulatia, nu ai prea multe veioze.

Dar, in final, trebuie sa acceptam faptul ca atuul stilului retro il reprezinta flexibilitatea in a-ti exprima personalitatea exuberanta, deci nu te teme sa pui oricat din orice – culoare, accesorii, mobila. Ce conteaza este sa iti faca placere sa iti petreci timpul in living-ul tau retro.

 

 

Related posts

Dormitoare pentru baieti

Adina Meyers

Noua bucatarie a Christinei Applegate

Adina Meyers

Cum să maximizezi spațiul într-o cameră

Adina Meyers