La inceput, curtea a fost conformata in functie de geometria piscinei.
Designul, atmosfera, intimitatea, dar si aspectele practice sunt criteriile de care trebuie sa se tina cont in realizarea amenajarilor peisagere din jurul unui bazin in aer liber.
Plantele pot adauga mult farmec ambiantei unei piscine. Ele au rolul de a face umbra, de a va feri de privirile indiscrete, creand un cadru mai intim, ori pur si simplu de a decora spatiul, schimband total aspectul acestuia. Atentie insa! Nu toate speciile sunt potrivite a fi plantate in apropierea luciului de apa.
O solutie destul de practica si de efect o constituie plantele in ghivece. Ideal ar fi ca recipientele sa fie mai degraba mari si realizate din materiale naturale (ceramica, lemn). De asemenea, este foarte important ca perioada de inflorire a speciilor folosite sa coincida cu sezonul de baie, pentru ca efectul decorativ sa fie maxim.
Pentru a beneficia de umbra se alege o zona in imediata vecinatate a bazinului (daca terenul permite). De exemplu, in cazul amenajarii din imagini, terenul de jur-imprejurul piscinei a fost ridicat, rezultand astfel o gradina pe verticala. Toata aceasta gradina in panta este sustinuta de trunchiuri de copac si de roci de calcar, ce fac un front comun cu desisul ce se dezvolta alaturi.
In apropierea casei se deschide un alt orizont verde, cu doua puncte de interes centrale: iazul cu cascada si alpinariul, inconjurate de o mare de flori plantate in ghivece suspendate pe pietrele de calcar sau pe trunchiurile de copac frumos slefuite. Legatura dintre punctele de interes ale amenajarii este asigurata de cararile de piatra de calcar ingropate, in stilul potecilor de munte, ce conduc spre cele mai ascunse laturi ale gradinii.