Amenajari Exterioare

Peluze verzi: alternative la gazon

Necesitatea unei peluze verzi in gradina, pentru suprafetele intinse, ne obliga sa facem alegeri in privinta tipului de iarba sau a speciei de plante potrivita pentru dorintele noastre, dar si pentru scopul si utilitatea peluzei.

Bineinteles, cand spunem peluza ne gandim in primul rand la gazon, care la randul sau poate fi de mai multe tipuri: sport, de seceta sau gen peluza englezeasca. Diferenta dintre aceste tipuri de iarba consta in concentratia diferita ale celor trei tipuri de seminte folosite ca gazon: Festuca, Lolium, si Poa.

De regula, ambalajele cu gazon cuprind informatii in acest sens, ceea ce va ajuta sa alegeti corect. Este evident ca tipul de gazon, din cele mentionate mai sus, il veti alege in functie de destinatia peluzei: sport pentru trafic intens (mai ales daca aveti copii, este util acest gazon), gazon de seceta daca peluza este scaldata in soare multe ore pe zi (aceasta, insa, nu inseamna ca nu trebuie udat corespunzator) sau peluza englezeasca, daca vorbim de o gradina eleganta, unde gazonul are in primul rand un scop decorativ.

Insa, stim cu totii, gazonul cere implicare din partea dumneavoastra, trebuie tuns, fertilizat des, erbicidat, scarificat, aerat, are nevoie de sisteme de irigatii. Da, stim… complicat pentru unii dintre noi, si chiar costisitor.

Subiectul acestui articol este acela de a va oferi si alte variante, ceva mai accesibile ca timp alocat, dar si financiar.

O prima varianta in acest acest sens este Trifoiul alb pitic (Trifolium repens), asupra caruia nu vom starui, deoarece am alocat multe alte articole acestei specii, informatii gasindu-se si pe site-ul amenajarigradinibucuresti.ro.

Cu o tehnica de montare putin mai complicata decat a gazonului, este totusi mult mai rezistent la trafic si seceta, trebuie tuns mai rar si nu necesita atata fertilizare.

Pentru gradinile rustice – mai ales in zonele de deal sau cele muntoase exista posibitatea de a insamanta un amestec de iarba salbatica cu flori de camp. Nu este doar o varianta comoda, dar si ravisanta si romantica.

In afara de variantele generic numite “iarba”, exista, insa, si cateva specii de plante a caror dezvoltare duce la formarea unui covor de vegetatie.

Vinca minor si Vinca maior sunt astfel de plante. Sunt perene (supravietuiesc de la un an la celalalt), speciile de Vinca au frunzele de un verde inchis, iar primavera infloresc abundent in culoare mov/ albastrie. Suporta bine conditii de soare, dar si de semi-umbra.

Hedera helix, planta agatatoare vesnic verde, poate fi din nou o buna optiune pentru acoperirea unei suprafete de pamant. Chiar daca termenul de planta agatatoare va sugereaza o dezvoltare pe verticala, Hedera se intinde cu mare placere si pe pamant.

Cu frunzele de un verde inchis, care isi pastreaza forma impecabila si iarna, Hedera se va dezvolta armonios mai ales in conditii de semi-umbra, insa din pacate cu viteza de crestere redusa.

Ceea ce noua ne place in mod deosebit la aceasta specie este aparitia frunzelor tinere primavara in culoare verde crud, ceea ce creaza un contrast atragator cu verdele inchis al frunzelor din anii precedenti.

Genul Hedera cuprinde mai multe specii, nu doar helix, printre care Hedera hibernica. Desi interesante ca aspect, cu frunze in doua culori, sunt mai pretentioase.

Euonymus fortunei Silver Queen, cu frunze vernil cu alb, este o planta taratoare sau agatatoare. Se dezvolta bine in ambele variante. Ii plac pozitiile insorite, dar viteza sa de crestere nu este spectaculoasa.

Toate aceste variante va permit un trafic facil pe suprafata de peluza.

Cotoneaster damerii este un arbust tarator cu viteza de crestere foarte mare si decorativ prin bobitele rosii pe care le face. Poate acoperi cu mare succes suprafete intinse de pamant, indiferent de conditiile de lumina, insa nu este potrivit pentru suprafete pe care doriti sa calcati des, deoarece ramurile sale sunt lemnoase.

Indiferent de optiunea aleasa, trebuie insa sa constientizati faptul ca nici una dintre variantele de mai sus nu va va oferi acel covor uniform, in forma si inaltime, pe care gazonul il asigura.

In cele din urma dumneavoastra trebuie sa decideti ce doriti si care este cea mai buna varianta pentru gradina pe care o aveti.

Mai multe informatii si articole gasiti accesand www.amenajarigradinibucuresti.ro.

 

 

Related posts

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii atunci cand iti amenajezi mansarda

Adina Meyers

Asemănări și diferențe între stilul modern, stilul minimalist și stilul scandinav

Adina Meyers

Mic-dejun in mijlocul naturii

Adina Meyers