Obloanele si grilajele au mai ales o functie de protectie a casei, dar si una estetica. Prin urmare, atunci cand le alegem, trebuie sa ne gandim atat la functionalitate, cat si la aspect.
Obloanele sunt formate din doua sau mai multe panouri dispuse la exteriorul unei ferestre sau usi, avand rolul principal de a modula intensitatea luminii si de a proteja locuinta de oaspetii nepoftiti. Acestea insa protejeaza geamurile si de socuri sau spargere, in caz de vant sau furtuna.
Cele mai cunoscute sunt cele batante din lemn, folosite in mod traditional in cazul caselor de la munte, construite din scanduri din lemn masiv de brad si dispuse fie orizontal, fie vertical. Se pot folosi si alte esente de lemn mai rezistente precum stejar, cires, castan, insa si pretul va fi pe masura. De asemenea, obloanele se pot fabrica si din alte materiale, pentru care costul de achizitie este ceva mai redus, fiind din acest punct de vedere mai accesibile decat cele din lemn masiv. Astfel, tot mai des in ultima vreme este folosit aluminiul, dispus pe diverse profile, si PVC-ul (in diferite nunate).
Indiferent de sistemul si de materialele din care sunt facute, obloanele sau grilajele trebuie sa ne asigure o protectie sporita atat fata de lumina puternica a soarelui si de intemperii, cat si fata de cei care vor sa intre in casa neinvitati.
Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont cand le alegeti:
1. Obloanele din lemn trebuie sa fie bine uscate si tratate
Obloanele din lemn pot da o eleganta aparte casei si pot aduce plus-valoare intregii locuinte din punct de vedere estetic. Însa extrem de important este ca lemnul din care sunt executate (brad, fag, cires sau alte esente) sa fie bine uscat in prealabil si tratat corespunzator, pentru a avea o rezistenta sporita in timp. Acestea pot fi slefuite sau baituite, lacuite ori vopsite in culoarea favorita si se recomanda tratarea lor cu substante ignifuge si impotriva daunatorilor.Avand in vedere faptul ca sunt expuse variatiilor de temperatura, vantului, umezelii sau razelor soarelui, lemnul lor va fi pus la grea incercare de-a lungul timpului. Astfel, riscul deteriorarii grave este destul de mare. Asemenea obloane nu vor mai fi eficiente nici in ceea ce priveste protectia antiefractie. Din acest motiv, intretinerea lor periodica este foarte importanta.
2. Atentie la dimensiunile obloanelor!
O pereche de obloane bine dimensionate ne va ajuta sa punem in valoare functionalitatea ferestrei si va arata si bine pe fatada casei. De aceea, e indicat sa fiti foarte atenti atunci cand luati masurile pentru montarea acestora. Dimensiunea lor nu trebuie sa fie nici prea mare, dar nici prea mica, iar deschiderea nu trebuie sa fie prea larga. Obloanele trebuie sa se potriveasca optim in cadrul ferestrei, integrandu-se astfel mai bine si in fatada casei, iar functionalitatea va fi mult mai buna. De asemenea, printr-o dimensionare corecta in raport cu fereastra nu veti avea probleme la montare. In prezent, exista o varietate larga de obloane de diverse marimi si forme; nu trebuie decat sa gasiti ceea ce vi se potriveste mai bine.
3. Culoarea obloanelor, potrivita cu fatada casei
Nu doar forma si dimensiunea sunt importante atunci cand alegem obloanele, ci si culoarea. Puteti merge pe ideea de contrast fata de nuantele de pe fatada sau puteti alege o cromatica asortata cu aceasta. De exemplu, o idee buna este alegerea aceleiasi culori cu cea folosita in zona de acces. Veti da senzatia de continuitate pe toata suprafata fatadei. În cazul in care sunteti indecisi asupra culorilor, puteti alege albul sau negrul, in diferite nuante, mai inchise sau mai deschise. De regula, acestea se potrivesc indiferent de schema cromatica pe care ati folosit-o sau pe care o veti folosi pe viitor pe fatada. Daca nu sunteti siguri ce culoare merge mai bine, puteti alege varianta unor obloane ce pot fi vopsite ulterior. Dupa ce le-ati montat puteti vedea mai clar cam ce nuanta s-ar potrivi. În acest fel puteti avea obloane ceva mai exclusiviste, insa trebuie sa luati in seama faptul ca va trebui sa alocati bani si timp suplimentar pentru a le vopsi.
4. Grilajele ofera o protectie sporita
Un alt sistem la fel de raspandit ca obloanele sunt grilajele. Acestea pot fi simple (grilaje ferestre), oferind o protectie sporita antiefractie, sau de tip rulou. În privinta grilajelor simple, cele mai intalnite sunt cele din fier forjat, folosite mai ales pentru protectia caselor sau apartamentelor unde ar putea fi posibila patrunderea prin escaladare. Se mai folosesc si grilaje metalice din otel galvanizat, ce ofera o siguranta maxima spatiului interior. Acestea sunt insa ceva mai scumpe si se folosesc in special la spatiile comerciale sau pentru sediile de birouri.
5. Grilajele tip rulou sunt estetice si mai practice
Acestea pot fi confectionate din lemn, fier, aluminiu sau PVC si se monteaza la exteriorul ferestrei. Sunt dotate cu o cutie de protectie in care ruleaza lamele, ferindu-le si protejandule in caz de vant sau furtuna. Cutia poate fi inserata in golul din zidarie, astfel incat sa nu fie vizibila din exterior. Protectia antiefractie este mai scazuta fata de grilajele simple metalice, insa acestea prezinta cateva avantaje ce nu pot fi trecute cu vederea. În primul rand, ofera o filtrare eficienta a intensitatii luminii. De asemenea, grilajele de tip rulou pot asigura si o protectie termica suplimentara, fiind eficiente atat vara, cat si iarna.
Daca aceste sfaturi v-au inspirat sa montati obloane sau grilaje noi, insa momentan va lipsesc fondurile pentru acest proiect, solutia sta in realizarea unui plan de economii. In acest sens va recomandam un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.
Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: Initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.
De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si proiectul e mai amplu, puteti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.