Planurile de reamenajare a incaperilor cu utilitati specifice, cum sunt baile si bucatariile, trebuie realizate plecand de la necesitatea amplasarii aici a anumitor corpuri de mobilier, a obiectelor sanitare, respectiv a aparatelor electrocasnice.

Unul din parametrii care ghideaza planificarea renovarii unei bucatarii este frontul de lucru in care sunt incluse chiuveta, aragazul si blatul. De asemenea, sunt luate in calcul corpurile de mobilier, al caror volum trebuie adaptat pentru a depozita strictul necesar pregatirii si servirii mesei. Mobilierul poate fi fabricat la comanda, astfel incat sa exploateze la maxim spatiul disponibil si geometria acestuia.

Un alt element important caruia trebuie sa i se prevada clar amplasarea este frigiderul. Avand in vedere volumul relativ mare pe care il are un astfel de aparat, este indicat sa nu fie ignorat in stadiul de proiectare a amenajarii bucatariei.

In fine, planul de amenajare a unei bucatarii este conditionat si de locul de luat masa. Mai ales in cadrul apartamentelor de bloc, masa este luata, in general, in bucatarie. De aceea trebuie rezervat un spatiu pentru amplasarea mobilierului necesar: o masa si scaune. Rezolvarea acestei situatii devine problematica atunci cand bucataria are o suprafata mai mica de 6 mp, dar mai ales cand are latimea sub 1,8 metri. Intr-o asemenea situatie, suplimentarea spatiului devine necesara.

O data ce am stabilit toti acesti parametri, va trebui sa ii raportam la spatiul de care dispunem, pentru a gasi solutia cea mai functionala.

Bucataria apartamentului pe care am ales-o spre exemplificare indeplinea initial toate premisele pentru a garanta a reamenajare reusita. Pe langa cei aproximativ 8 mp pe care ii avea initial, ea a beneficiat si de o suplimentare spatiala prin renuntarea la cele doua anexe (camara si debaraua) care se aflau in zona. Mai mult, peretele frontal, construit din caramizi BCA cu grosimea de 8 cm, a fost demolat. In zona lui a fost construit un bar care delimiteaza spatiul bucatariei de cel al vestibulului.

Asa cum puteti vedea in galeria foto, in prima etapa a lucrarilor, pardoseala si peretii au fost curatati de vechile finisaje, pana la suprafetele de baza din beton. Fereastra a fost inlocuita cu una termoizolanta iar peretele exterior a fost izolat cu un strat de polistiren si unul din gips-carton. Peretele pe care au fost montate conductele instalatiei de incalzire, a celei de alimentare cu apa si a celei de scurgere a fost dublat cu un sistem tencuiala uscata din profile metalice si gips-carton. Astfel, toate instalatiile au fost mascate iar finisajele au beneficiat de o suprafata de baza perfecta. Peretele opus a fost finisat cu marmura decorativa care a fost montata bucata cu bucata.

Pe pardoseala a fost turnata sapa din ciment si nisip. Aceasta a fost necesara pentru a egaliza suprafata pardoselii zonei deschise care a rezultat in urma unirii bucatariei cu vestibulul si cu livingul. Dupa uscare, a mai fost turnat un strat de sapa autonivelanta iar peste aceasta a fost montata gresie in placi mari.

Pentru incalzire a fost montat, pe peretele exterior, un panou radiant de dimensiuni mari. Acesta a fost pozitionat intr-un spatiu mort, deasupra blatului de lucru, in asa fel incat sa nu aduca nici un impediment functionalitatii.

Mobilierul a fost executat pe comanda. Proiectul a fost elaborat in asa fel incat sa fie obtinuta o functionalitate maxima. Toate aparatele electrocasnice si-au gasit locul in corpurile de mobilier, inclusiv hota aragazului si centrala termica de apartament fiind mascate in interiorul lor.

Daca acest proiect de reconstructie a bucatariei v-a inspirat si vreti sa realizati acasa ceva asemanator, insa nu va incumetati din cauza costurilor implicate, va recomandam sa apelati la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii și prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Secretele „murdare” din bucătărie! Trucuri geniale pe care să le aplici

Adina Meyers

Amenajarea unui micro apartament de 12 mp

Adina Meyers

Cum să decorezi de Crăciun camerele celor mici

Adina Meyers