Aleile sunt cele care traseaza liniile directoare intr-o gradina, asa ca o greseala cat de mica in ceea ce priveste proiectarea lor poate crea discordante mari la nivel vizual. Ideal este sa gasiti un echilibru intre utilitate si estetica. Vestea buna este ca aveti la indemana o multime de optiuni din care puteti alege cea mai inspirata forma si modalitate de realizare.
In gradinile de familie, aleile trebuie sa fie practice, sa menajeze gazonul si sa aduca un plus de valoare estetica zonelor verzi in perfecta armonie cu plantele si cu stilul de amenajare peisagistica. In proiectarea unei alei trebuie sa urmati mai multi pasi simpli, care sa tina cont de suprafata gradinii, de zonele de interes, dar si de microrelieful terenului. Printre regulile de baza de care trebuie sa tineti cont se numara evitarea unghiurilor ascutite intre alei si alegerea unei destinatii precise a traseului. Totodata, latimea maxima nu trebuie sa depaseasca 60 cm, pentru gradinile medii, si 1,2 m pentru gradiniile foarte mari – pe acestea din urma fiind posibile sa circule doua persoane in paralel. In acelasi timp, aveti grija ca la terenurile plane sa asigurati o panta de 1% pentru scurgerea apei rezultate din precipitatii.
Pavajul trebuie sa fie in armonie cu forma aleii, dar si cu stilul de amenajare peisagistica. Sfatul specialistului este sa alegeti materiale naturale pentru placarea aleilor (lemn sau piatra naturala), dar puteti opta si pentru dale din beton sau din piatra prelucrata.
Tipuri de alei
– Alei fara fundament din pamant;
– Alei cu fundament de zgura, pentru drumul de acces spre anexele gospodaresti;
– Alei cu dale fixate in pamant, pentru trafic de intensitate redusa;
– Alei cu imbracaminte provizorie de pietris, calcar concasat sau zgura rosie;
– Alei cu imbracaminte solida, cu fundatie pentru trafic intens.