Se poarta open space-ul. E la moda sa spargi un perete pentru a crea o bucatarie deschisa, de pilda, sau pentru a mari spatiul util al dormitorului. Un proiect care implica modificarea peretilor este nu doar costisitor, dar poate fi si periculos, cand lucrarile nu sunt facute cu cap.
Daca v-ati hotarat totusi sa creati un open space in apartament sau casa, incepeti prin a va planifica bugetul, iar apoi consultati un specialist in constructii. In niciun caz nu faceti lucrarea dupa ureche!
Un specialist va va spune care pereti pot fi modificati si care nu. De exemplu, zidurile neportante, din caramida sau prefabricate, pot fi gaurite sau chiar demolate. Nu la fel se intampla cu peretii portanti, esentiali pentru structura de rezistenta a oricarei cladiri.
Acestia preiau o parte din sarcinile puse de greutatea proprie a cladirii, sarcini care apar in urma conditiilor de exploatare a cladirii sau a unor actiuni exterioare acesteia, asigurand descarcarea sarcinilor in nivelele inferioare ale cladirii.
De aceea nu trebuie sa va atingeti de un asemenea perete nici macar pentru a crea o fereastra mica, altfel riscati ca intreaga cladire sa se darame, pur si simplu. Nu doar cutremurele sunt un pericol in acest caz, ci orice vibratie sau actiune in timp.
Nu trebuie demolate sau gaurite nici zidurile cu structura metalica ce sustin o placa de beton sau zidurile vechi de piatra.
Demolarile de pereti portanti se pot face, totusi, doar de catre profesionisti, ceea ce implica si costuri suplimentare pentru crearea unei noi structuri portante, care sa preia eficient sarcinile puse de cladire.
In ceea ce priveste bugetarea unui astfel de proiect, puteti apela cu incredere la alti specialisti, care va vor ajuta sa economisiti inteligent, pentru a suporta mai usor costurile lucrarii.
In acest sens, va recomandam un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.
Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.
De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.