Culorile au un rol foarte important in viata noastra. Sunt peste tot in jurul nostru, ne plac, ne bucura, ne inspira, ne pun in valoare, ne ajuta sa ne comunicam starea de spirit si personalitatea.

Insa in acelasi timp ne dau batai de cap atunci cand trebuie sa le alegem, sa le dozam si sa le combinam. Cu astfel de probleme si dileme ne confruntam in special atunci cand ne amenajam sau reamenajam locuinta. Cum le putem rezolva? Apeland la sfaturile avizate ale unui designer de interior, care va pune cap la cap informatiile referitoare la spatiul pe care urmeaza sa-l amenajam cu cele despre personalitatea si preferintele noastre, dar si cu ultimele noutati in domeniu. De asemenea, de mare ajutor ne va fi si o documentare corecta despre semnificatiile si efectele estetice si practice ale culorilor. Iata un mini-ghid al culorilor recomandate pentru fiecare incapere a locuintei.

Living
Livingul este incaperea principala a locuintei, unde ne petrecem cel mai mult timp activ. Aici ne „dam intalnire” cu familia, ne relaxam, ne uitam la televizor, ne primim prietenii, ceea ce inseamna ca atmosfera dominanta trebuie sa fie placuta si primitoare. Ca atare, cele mai potrivite culori pentru a crea o astfel de ambianta sunt cele calde. Si totusi, ce alegem din atatea culori si nuante? Daca este vorba despre un living mic, de bloc, cele mai indicate sunt  tonurile de alb, crem, pastelurile, care vor crea efectul de luminozitate, aerisire si spatiu mai mare. Eventual, daca ni se pare ca decorul este cam monoton, putem adauga cateva accente de culoare, alese in armonie cu „fundalul”. In cazul in care avem un living mare, putem apela fara probleme si la culori mai puternice, de tipul galbenului si rosului, care vor crea un look plin de energie si optimism. 

Bucatarie
Fiind un spatiu de zi multifunctional, in care gatim, luam masa si socializam cu cei dragi, bucataria trebuie finisata intr-o cromatica prietenoasa, calda. De asemenea, foarte potrivite sunt si culorile fresh, precum verde, oranj si galben, menite sa ne incarce cu energie in fiecare dimineata si sa ne stimuleze apetitul.    

Dormitor
Studiile au aratat ca, atunci cand vine vorba de amenajarea dormitorului, nuantele de albastru si verde sunt cele mai recomandate pentru a crea un cadru relaxant si odihnitor, propice somnului. Albastrul este o culoare rece, linistitoare, care, dozata echilibrat, induce o stare de reverie, concentrare si liniste interioara. Atentie insa! Utilizata excesiv, poate produce oboseala si chiar depresie. De asemenea, verdele este o culoare calma, racoroasa, ce mediaza perfect intre rece si cald. Printre efectele lui benefice amintim: destinde fizicul si psihicul, diminueaza stresul, anihileaza nelinistile, ofera buna dispozitie.

Camera copilului
Orice camera de copil ar trebui sa emane veselie, prospetime si frumusete, efecte care pot fi obtinute cu ajutorul culorilor. Daca pentru celelalte functiuni ale locuintei exista anumite reguli de folosire a culorilor, atunci cand ne referim la camera celor mici, cuvantul de ordine este libertate, imaginatie debordanta. Si totusi, care sunt culorile cele mai potrivite pentru acest spatiu? Raspunsul nu este deloc simplu. Inainte de a alege, ar trebui sa raspundem la mai multe intrebari. Cateva dintre acestea, foarte importante, sunt: ce varsta are destinatarul? este baietel sau fetita? ce pasiuni are, in cazul in care este vorba despre un scolar sau adolescent? cat de mare e spatiul si ce orientare are? etc. Poate cel mai important aspect pe care ar trebui sa-l avem in vedere este sa ne gandim ca personalitatea copilului se poate modifica in bine sau in rau in functie de culorile pe care le alegem. Cu alte cuvinte, ar trebui sa constientizam ca o camera in care predomina culorile inchise ii va induce micutului o stare de interiorizare, singuratate si pesimism, iar una in care majoritare sunt tonurile calde, optimiste, il va ajuta sa fie sociabil, comunicativ, optimist, vesel.  

Baie
Foarte multi dintre noi consideram ca in baie se preteaza cel mai bine culorile marine, care au principala calitate de a oferi senzatia de prospetime si racoare. Asa este! Insa haideti sa nu ne limitam la ele. In afara de albastru, bleu si turcoaz, exista multe alte culori sau combinatii de culori care se potrivesc foarte bine in acest spatiu. De exemplu, nuantele de verde proaspat sau cele solare, de galben si oranj, sunt o alegere excelenta daca vrem sa cream un cadru tonic, fresh, care sa ne incarce cu energie pozitiva in fiecare dimineata. Daca insa visam la o amenajare calda si relaxanta, putem miza pe clasicele bejuri si marouri. De asemenea, albul este foarte recomandat in baie, datorita faptului ca ofera un aspect igienic, luminozitate si senzatia de spatiu mai mare.

 

Related posts

Cu ce finisezi zona de deasupra blatului de lucru?

Adina Meyers

Stii sa apreciezi un birou la justa lui valoare? Iata cum se le alegi pe cele mai potrivite

Adina Meyers

Modalitati interesante de decorare a peretilor interiori ai casei tale

Adina Meyers