In noile cartiere de case (mai ales in cele de duplexuri), ne intalnim frecvent cu o problema: crearea intimitatii in gradina.

In anul 2008, am avut o astfel de lucrare intr-un cartier din zona de nord a Bucurestiului. Gradina avea circa 100 de metri patrati si era imprejmuita cu un gard de plasa sudata. Dorinta clientului era de a-i asigura intimitate in gradina cu ajutorul plantelor, in special al coniferelor (si prin evitarea plantarii unor garduri vii). Alte cerinte ale acestuia au fost utilizarea pietrei naturale si amenajarea unui iaz mic. Astfel, am propus o abordare cu influente rustice, folosind grupaje de conifere si foioase, antrenate intr-un joc de forme si culori.

Pentru ca gradina sa “spuna ceva” si in timpul iernii, am mers pe conifere in proportie de 60% din totalul plantelor. Pentru culoarea frunzisului, am apelat la Prunus Cerasifera (rosu-grena), Liquidambar Styraciflua (verde in timpul verii si rosu spre toamna) si la conifere precum Cupressus Arizonica (gri-albastrui), Thuja Orientalis Aurea (galben) etc. In afara de florile anuale si bienale care se planteaza an de an, gradina mai beneficiaza de flori perene si de cativa arbusti floriferi: forsythia, magnolie, liliac si chiar un arbore florifer – arborele cu lalele (Liriodendron Tulipifera). Pentru amenajare am folosit roci, pietre de rau, piatra feliata autohtona si de import, lemn de diferite esente si forme pentru decor.

Zona perimetrala pe care urma sa se planteze a fost inaltata cu aproximativ 15 cm, formand o treapta cu un contur sinuos, in gazon. Astfel, am reusit sa rezolvam si o problema a constructorului, care executase o treapta mai mare catre gradina. Nivelul gradinii nu l-am putut ridica in totalitate, pentru a nu avea probleme cu vecinii. De asemenea, prin aceasta metoda, am delimitat peluza de gazon, pastrand-o libera, fara alte plante, si obtinand astfel senzatia de spatiu. In zona din spatele curtii, unde era un santier, am montat provizoriu, pana la cresterea plantelor, o plasa de umbra. Dupa doi ani, aceasta a fost data jos.

Cu toate ca nu era o gradina mare, la dorinta beneficiarului, am amenajat si un iaz cu nuferi si alte plante de apa, pe care am incercat sa-l integram in peisaj, astfel incat sa poata fi privit si de pe terasa. Cu pamantul obtinut in urma saparii lui am construit un rambleu sustinut cu pietre si lemn, ce ofera diverse spatii pentru plantare. Pe rambleu s-a dorit a fi plantat un molid argintiu (Picea Pungens Argentea), pentru “sustinerea” caruia s-au folosit Libocedrus Decurrens Variegata, Berberis Vulgaris, Eleagnus Aug., Cotoneaster Horizontalis etc. Iazul a fost captusit cu geotextil si folie cauciucata. Pentru recircularea apei, a fost nevoie de un filtru de iaz mecanic + UV si de o pompa care alimenteaza totodata si o cascada discreta din rambleul  respectiv.

Tot materialul dendrologic folosit a fost la ghiveci, iar la plantare s-au aplicat ingrasaminte osmocotice, care au contribuit foare mult la reusita plantarii.

Pentru infiintarea peluzei de gazon, am utilizat gazon rulat produs de noi, la o maturitate de 15 luni, un gazon sport, rezistent la calcare. Datorita faptului ca a fost recoltat foarte devreme, in martie, nu arata extraordinar, insa doar dupa o luna s-a putut vedea deja calitatea lui.

Intreaga gradina a beneficiat de un sistem de irigare automatizat, ingropat, cu aspersoare pup-up de tip spray pentru gazon si furtun de picurare pentru plante.

Prin respectarea cerintelor plantelor in ceea ce priveste hrana si apa, dar si prin intretinerea lor corespunzatoare, acestea au vegetat foarte bine.

Material realizat de Hort. Marius Avramescu, Hortiserv, tel.:  + 4 0723-222.100,
fax: + 4 0338 819 060, www.hortiserv.ro

Related posts

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers

Tu stii cum alegi corect gresia din baie? Iti spunem noi!

Adina Meyers

Piscina, principala atracție pe timpul verii. Cum o îngrijim

Adina Meyers