Alegerea ferestrelor pentru casa este o decizie importanta, o investitie pe termen lung ce necesita un anumit efort financiar. Prin ferestre se pierde peste 40% din caldura unei locuinte, de aceea inlocuirea lor cu produse de calitate va aduce confort termic, fonic si implicit economie de bani.

Cum vara este din ce in ce mai caniculara, iar iarna tot mai geroasa, vine un moment cand ferestrele casei trebuie schimbate pentru a asigura un confort sporit si pentru a economisi banii din factura la caldura. Nu putem uita de praf, din ce in ce mai mult si mai sacaitor, si nici de zgomotul omniprezent in marile orase.

Indiferent care este motivul, solutia moderna se numeste astazi fereastra fono si termo-izolanta. Caracteristica termo-izolanta a ferestrelor este data nu numai de geam, ci si de o serie de alte elemente: profile, set de garnituri si sisteme de inchidere.

In functie de buget, puteti alege intre sisteme din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Tineti minte ca o tamplarie de calitate nu asigura doar o buna izolare termica si fonica a locuintei, ci trebuie sa ofere o garantie adecvata si sa prezinte siguranta in utilizare si manevrare pentru intreaga durata de viata.

PVC-ul prezinta o serie de caracteristici care il recomanda drept material extrem de durabil. Acesta este motivul pentru care produsele de tamplarie PVC ofera importante beneficii economice: rezistenta la factorii de mediu si la uzura fizica, intretinere usoara.

Si tamplaria din aluminiu se intretine usor, iar paleta coloristica este practic nelimitata oferind posibilitati arhitecturale deosebite. Aceste profile au rezistenta specifica metalelor, nefiind necesara armarea suplimentara, rezistenta obtinuta in conditiile unei greutati reduse, avand un efect minim asupra rezistentei cladirilor. Bariera termica din poliamida elimina conductivitatea termica a metalului, asigurand un coeficient termic apropiat de cel al sistemelor de PVC.

Lemnul stratificat este deosebit de rezistent si nu se curbeaza in timp datorita celor trei straturi care il compun. De aceea, este cel mai indicat material pentru realizarea ferestrelor cu arcada sau rotunde. Lemnul stratificat nu se dilata si nu apare fenomenul de condens. De asemenea, lemnul, prin frumusetea sa intrinseca, aduce o nota de distinctie locuintei si spatiului amenajat. Ferestrele de lemn stratificat au o durata de viata indelungata fara costuri suplimentare semnificative. Totodata, tamplaria de lemn este 100% ecologica.

Putem spune ca desi ferestrele din lemn stratificat sunt cele mai scumpe, ele reprezinta totusi alegerea cea mai eleganta.

Montajul corect

Montajul si intretinerea ferestrelor sunt la fel de importante precum calitatile lor intrinseci. O fereastra incorect montata isi injumatateste performantele de izolatie si etanseitate. In timp, din cauza unui montaj eronat, tamplaria nu se va mai inchide etans, iar suruburile vor capata joc. De aceea este indicat sa apelati la o firma specializata care sa va asigure atat montajul corect, cat si service post-montaj. Periodic, de preferinta o data pe an, este bine sa apelati la un specialist pentru diverse reglaje ale ferestrelor.

Pentru majoritatea, un proiect precum schimbarea ferestrelor casei cu unele de calitate reprezinta un efort financiar considerabil. De aceea, daca aveti nevoie sprijin, va recomandam sa apelati la un produs financiar eficient – produsul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani suma necesara doar din economisire. De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si renovarea e mai ampla, puteţi solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai mici dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

Related posts

Recomandarile expertilor SECURIT pentru selectarea unor geamuri termopan de calitate

Adina Meyers

Prin noua gamă Sky Air A-series, Daikin își consolidează poziția de lider pe piața echipamentelor comerciale

Adina Meyers

Profilele „eco-friendly” de la VEKA sunt 100% reciclabile

Adina Meyers