Amenajari Exterioare

Un simbol al Craciunului: Poinsetia sau…Craciunica

Denumita stiinţific Euphorbia pulcherrima, aceasta planta a devenit un simbol al Craciunului datorita frunzelor ei viu colorate, de obicei in rosu si verde, dispuse in forma de stea. Poinsetia este originara din regiunile muntoase si umede ale Mexicului si Americii Centrale, unde aztecii obisnuiau sa-i foloseasca latexul la prepararea unor medicamente pentru combaterea febrei si bracteile rosii la obţinerea unor tincturi colorate.

Poarta numele primului ambasador al SUA in Mexic, Joel Poinsett, cel care a remarcat-o in anul 1825. A inceput sa fie cultivata si popularizata abia in anii 1960. Este o planta perena, in forma de arbust, ale carei frunze se coloreaza in luna decembrie in rosu, galben, roz sau crem si raman asa pana primavara tarziu. Foarte interesant este ca “florile” ei sunt de fapt “buchete” ale frunzelor terminale (numite “bractee”), asezate in forma de stea – de unde si denumirea de Steaua Craciunului. Adevaratele flori sunt mici, ca niste bobiţe, colorate in rosu si galben.

Si pentru ca, in mod sigur, cel mai mult te intereseaza cum se ingrijeste, in continuare iţi oferim cateva informaţii preţioase. In primul rand, trebuie sa stii ca, desi nu e o planta pretenţioasa, totusi ar fi bine sa nu o misti sau muţi prea des dintr-un loc in altul. De  asemenea, ţine cont de faptul ca temperaturile mai mari de 25 de grade Celsius si mai mici de 13 grade Celsius sunt defavorabile dezvoltarii ei. Lumina intensa reprezinta o alta cerinţa a Poinsetiei. Atenţie! Insuficienţa acesteia va duce la caderea frunzelor. In ceea ce priveste solul in care se cultiva, acesta trebuie sa fie usor, poros si sa aiba un pH de 6-6,5.

Bine de stiut!

Poinsetia trebuie udata cu grija, intrucat o cantitate insuficienta de apa duce la ofilire, iar una in exces are ca efect caderea frunzelor. Si totusi, cand si cum trebuie udata? Raspunsul: trebuie sa o uzi zilnic, cu o cantitate mica de apa. De asemenea, ai grija ca pamantul sa se zvante intre doua udari. Tot legat de udare, evita pe cat posibil sa-i pui apa in farfuriuţa. Dupa incheierea perioadei de inflorire, Poinsetia are nevoie de cel puţin doua luni de repaus, timp in care va trebui sa o uzi mai rar. Un alt sfat: in timpul verii, cand valorile termice sunt ridicate, pulverizeaza planta cu multa apa.

Material preluat din editia Decembrie 2012-Ianuarie 2013 a revistei Domus.

Related posts

Prosoapele – o soluție potrivită pentru un plus de culoare în baie

Adina Meyers

O oaza de verdeata pe o fasie de pamant

Adina Meyers

Cum să-ți împodobești ferestrele de Crăciun. 30 de idei

Adina Meyers