In mod instinctiv, suntem tentati sa spunem ca incalzirea casei pe baza de curent electric este o metoda costisitoare si destul de putin eficienta. Noile produse aparute pe piata au ajuns sa contrazica aceste teorii, asigurand economie si conditii de comoditate maxima in exploatare. Sistemul revolutionar se bazeaza pe tehnologia fibrelor de carbon care pot fi montate in plasme termice, in pardoseala sau in instalatii complexe care permit degivrarea unor suprafete exterioare de mari dimensiuni, cu consturi ce nu au rival. 

Plasmele termice cu fibra de carbon pot lua forme dintre cele mai variate si se potrivesc perfect oricarui ambient, astfel ca banalul calorifer greu de mascat tinde sa devina un obiect extrem de demodat pentru un design interior modern. Aceste corpuri de incalzire pot intruchipa plasme, pereti despartitori cu aspect futurist sau chiar oglinzi. Display-ul digital cu butoane de comanda permite reglarea temperaturii corpurilor de incalzit.

Totodata, acestea pot fi programate sa porneasca la anumita ora, cu cateva minute inainte ca proprietarii sa ajunga acasa, sau se pot seta sa intre in functiune numai cand temperatura interioara scade sub un anumit prag, pastrandu-se un ambient placut in casa si evitandu-se supraincalzirea interioarelor si consumul inutil de electricitate. Fiind un sistem de incalzire local, nu are pierderi, energia termica emisa fiind folosita 100%, iar fibra de carbon transmite caldura aproape instantaneu, incalzirea unei camere realizandu-se in cateva minute.

Spre deosebire de radiatoarele electrice clasice, plasmele termice permit incalzirea ambientala pe doua cai: prin efectul radiant al suprafetei frontale si prin convectie (miscarea naturala a aerului prin canalele dispuse in spatele placii radiante). Panourile radiante pot fi construite din metal, sticla, oglinda sau inox si au in interior un element de incalzire din fibra de carbon distribuit pe toata suprafata frontala.

Incalzirea prin pardoseala pe baza de fibra de cardon este un produs relativ nou pentru piata autohtona, asigurand distribuirea uniforma a caldurii degajate pe verticala de jos in sus. Acest sistem de incalzire are o grosime de numai 4 mm, asa ca poate fi montat in orice tip de pardoseala si, mai nou, chiar si in textura covoarelor.

Si in acest caz, producatorii garanteaza un consum extrem de scazut de energie raportat la randamentul si comoditatea in utilizare, acest lucru fiind posibil datorita unui panou de comanda practic ce are inglobat un termostat. In cazul parchetului laminat, instalatia se monteaza direct sub podea, in timp la pardoselile reci (gresie, marmura, granit etc.) se inglobeaza in sapa. 

Material aparut in numarul din octombrie 2012, revista Casa Mea. 

Related posts

Certificatul de urbanism: ce este, cine îl emite și cum îl obții

Adina Meyers

Proiect de casă medie: suprafața construită 175.19 mp

Adina Meyers

10 trucuri ca sa pastrezi o casa curata, ordonata si igienizata

Adina Meyers