Casa de la Buftea apartine unui designer care si-a luat in serios pasiunea pentru acest domeniu in momentul in care a inceput sa caute proiectul perfect al locuintei in care sa se mute impreuna cu familia.

Povestea acestei case a inceput in 2004, atunci cand proprietarii, intrati in posesia terenului, au cautat un proiect care sa li se potriveasca pe termen lung si care sa se muleze perfect pe lotul disponibil – desi de dimensiuni generoase, acesta avea un dezavantaj: o deschidere mica. La momentul respectiv, proprietarii au crezut ca au facut cea mai inspirata alegere, insa in timp au realizat ca si-ar dori sa schimbe mai multe detalii arhitecturale si peisagistice, motiv pentru care proprietatea a fost infrumusetata in fiecare an. „In timp am realizat ca este mai usor sa construiesti ceva de la zero decat sa schimbi detalii care tin de arhitectura, de structura sau la nivel decorativ. Este indicat ca proprietarii sa gandeasca pe termen lung atunci cand pornesc la drum, intrucat o casa trebuie sa fie un tot unitar din punct de vedere arhitectural si stilistic. Orice diferenta este foarte vizibila”, a spus designerul Adrian Dumitru.

Casa este structurata pe doua niveluri, iar jumatate din volumul ei este ocupat de livingul inalt care se intinde pana la etaj. Locuinta a fost construita pe parcursul a patru ani, datorita faptului ca proprietarii nu s-au grabit si au dorit sa faca totul ca la carte; numai amenajarea interiorului a durat mai bine de un an. In plus, gradina a fost imbunatatita in fiecare an prin plantarea unor specii de arbori si flori, dar si prin construirea, in vara anului trecut, a unui ponton pe lacul care delimiteaza o parte o proprietatii.

Casa de la Buftea este construita din BCA, pe structura de cadre de beton. Unul dintre cele mai populare materiale de constructie din Romania este betonul celular autoclavizat (BCA-ul), care, in ciuda mai multor voci care sustin contrariul, are o serie de avantaje majore, imposibil de contestat chiar si de cei mai experimentati constructori. Primul avantaj major este legat de faptul ca produsul BCA este unul natural, compus din nisip, apa, ciment si var. Al doilea avantaj este legat de faptul ca datorita grosimii de 30 cm are o rata mica de pierderi termice, drept pentru care se poate folosi si fara izolatie termica; astfel, va va ajuta sa faceti o economie cuprinsa intre 10 si 20 de euro pe metru patrat. In plus, daca veti construi cu BCA, veti economisi si in ceea ce priveste manopera, in comparatie cu o constructie din caramida. Explicatia este simpla: mai putine blocuri de manipulat si mai usoare decat caramida clasica; totodata, se lucreaza cu mortar si se pot taia cu scule simple, precum flexul.

Daca doriti sa cresteti confortul termic si fonic al casei, este recomandat sa tineti cont de respectarea mai multor parametri. Elevatia fundatiei in partea cea mai joasa se recomanda sa aiba o inaltime de minimum 30 cm de la sol. In plus, pentru evitarea patrunderii umezelii, se hidroizoleaza soclul prin asezarea sub primul rand de zidarie a unui carton bituminos, iar grosimea peretelui exterior se alege in functie de zona climatica, dar de minimum 25 cm. „Dupa asezarea fiecarui rand de blocuri se va verifica planeitatea (atat verticala, cat si orizontala) a zidariei, eventualele denivelari eliminandu-se cu ajutorul slefuitorului sau a rindelei. Pentru evitarea puntilor termice si pentru un plus de valoare estetica, elementele din beton armat (stalpii si grinzile) se vor captusi cu placi din BCA termoizolate. Zidaria exterioara si interioara din BCA se va ancora de elementele structurale de rezistenta prin bare de otel-beton protejate impotriva coroziunii”, a recomandat arh. Aurel Popescu. La interior este indicat ca sa optati pentru finisaje permeabile la vapori, iar la exterior – impermeabile. De regula, BCA-ul ajunge la maximum patru la suta din costul unei cladiri, un metru patrat construit fiind evaluat la 800 de euro.

Privita si de la exterior, casa pare impartita in doua zone distincte: una pentru odihna si una pentru relaxare. Livingul inalt este delimitat de o panta mai abrupta a acoperisului.  

O alta caracteristica a casei de la Buftea este terenul ingust pe care este amplasata proprietatea. In cazul de fața, s-a optat pentru pozitionarea constructiei la mijlocul terenului, lasand doua suprafete cu dimensiuni aproximativ egale pentru doua zone ale gradinii complet independente una fata de alta. Intrarea in casa se face atat prin lateral, cat si printr-o usa care comunica direct cu terasa din spate, cu vedere spre lac. Partea din fata a gradinii este destinata traficului intens, fiind pavata pentru a permite gararea masinilor. O suprafata destul de insemnata a fost rezervata si spatiului verde, care a fost acoperit in cea mai mare parte cu gazon, aici fiind plantati mai multi copaci. Tot in fata este costruita si o casuta a gradinarului care respecta liniile arhitecturale ale casei. Cele doua zone ale gradinii comunica intre ele prin intermediul unei alei de acces situate pe unul dintre lateralele casei. In spatele constructiei, complet izolata de drumul de acces, se afla partea gradinii dedicata relaxarii. Aici sunt plantate mai multe specii de flori, pomi fructiferi, arbusti si gazon. In plus, terasa comunica cu pontonul de la lac si cu zona barbeque prin intermediul unei alei in trepre, pavata cu piatra naturala.

Casa are suprafata ideala pentru o familie tanara cu unul sau doi copii, fiind gandita inca de la inceput in asa fel incat sa corespunda nevoilor proprietarilor pe termen lung. 

Balansoarul rustic

Acest obiect de decor pentru gradina are toate sansele sa se transforme in locul preferat al copiilor, dar, deopotriva, si al celor mari, care se pot relaxa in aer liber in zilele calde de vara. Este indicat sa pozitionati balansoarul la umbra unui copac inalt care sa il fereasca de caldura excesiva. La magazinele de specialitate gasiti o oferta extrem de variata de balansoare din lemn, insa, cu ceva timp si imaginatie, va puteti confectiona singuri unul in curte. Pentru un plus de confort puteti decora balansoarul din lemn cu perne pentru exterior.

Livingul este punctul in jurul caruia graviteaza intreaga casa. Acesta ocupa jumatate din spatiul locuibil si se intinde pana la etaj, unde comunica direct cu casa scarii. Livingul este decorat in stil rustic cu mobilier din rattan, fiind dotat cu un semineu pentru un plus de farmec.

Diferentele de nivel sunt cele care impart, la nivel vizual, livingul in mai multe zone complet distincte. Diningul este pozitionat la cota cea mai joasa. In plus, fiecare perimetru al livingului este luminat, cu generozitate, in mod natural, gratie geamurilor de dimensiuni mari.

Cele trei dormitoare ale casei pastreaza un stil de amenajare unitar care imbina culorile puternice si pline de viata cu accentele rustice date de mobilier si de structurile arhitecturale de la interior. 

Material realizat cu sprijinul www.rusticinteriordesign.ro

Telefon: 0722.501.939; E-mail: info@rusticinteriordesign.ro

Revista Casa Mea te ajuta sa-ti construiesti casa visurilor tale!

Related posts

Casa dupa modelul conacelor boieresti

Adina Meyers

Decor în stil mexican: ce nu trebuie să lipsească – FOTO

Adina Meyers

Casă în nordul Bucureştiului dezvoltată pe verticală

Adina Meyers